Βενιζέλος: "Πολιτική και κοινωνική στήριξη για την εφαρμογή των αποφάσεων"

Έκκληση προς τους πολίτες και την αντιπολίτευση να στηρίξουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες της Ελλάδας, διαφορετικά η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της απέναντι στους δανειστές της, απηύθυνε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Με άρθρο-παρέμβαση στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Βενιζέλος
ζήτησε ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για νέο δάνειο 130 δις ευρώ προς την Ελλάδα κου κούρεμα 50% του χρέους ύψους 200 δις ευρώ που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας.

"Οι αποφάσεις αυτές είναι τώρα στα χαρτιά. Πρέπει να εξειδικευτούν και να εφαρμοστούν", είπε ο Βενιζέλος. "Αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο, χωρίς οι Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια, όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας".

"Εάν δεν πετύχουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, εάν δεν μπούμε με δυναμικό τρόπο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, όλα θα είναι και πάλι υπό αμφισβήτηση".

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών υποδέχτηκε αρνητικά το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας με τους μισούς περίπου να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θέτει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της χώρας.

Με την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει υποχωρήσει στους 153 βουλευτές μετά την διαγραφή της Λούκας Κατσέλη και με τις φωνές εντός του ΠΑΣΟΚ να πληθαίνουν για ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό, την στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση αρνείται να στηρίξει την εφαρμογή του μνημονίου και τα νέα νομοσχέδια που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή, πολλοί ανησυχούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Ο Βενιζέλος προειδοποίησε πάντως ότι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ανέκοπταν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και θα έπλητταν την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους της και τις διεθνείς αγορές. Ο υπουργός κατηγόρησε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πιο πάνω από το εθνικό.

"Στο όνομα ποιου μπορεί να δοθεί μια αρνητική ψήφος, όταν, για πρώτη φορά, η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει τη μείωση και όχι την αύξηση του δημοσίου χρέους"; αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος.

"Μπορούμε να πετύχουμε, αρκεί να είμαστε σοβαροί, ενωμένοι, υπεύθυνοι και να έχουμε συνείδηση της κατάστασης και της ιστορίας".

Ο Βενιζέλος πρόσθεσε ότι οι μεγάλοι χαμένοι από την μείωση του χρέους θα είναι οι τραπεζίτες, που θα αναγκαστούν να εγγράψουν ζημίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του Ιουλίου, και όχι οι Έλληνες πολίτες.

"Όμως, μεταξύ Έθνους και τραπεζών, υπερισχύει το Έθνος", έγραψε ο Βενιζέλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα χρειαστεί να συμμετάσχει προσωρινά στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησής τους ενόψει του σχεδιαζόμενου κουρέματος. "Δεν θέλουμε να αλλοιώσουμε τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ιδιωτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα