Βαρβιτσιώτης-Σεισμός στην Τουρκία: Δεν εφησυχάζουμε από το κλίμα που δημιουργήθηκε

Στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στον ρόλο της Ελλάδας ως ισχυρό παίχτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός τόνισε ότι «με τις στρατηγικές συμμαχίες και τους αμυντικούς εξοπλισμούς καθιστούμε την Ελλάδα

τον ισχυρότερο παίκτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και να υπερασπιστεί τη σταθερότητα στην περιοχή».

Όσον αφορά στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο ίδιος τόνισε: «Καλλιεργούμε σε ένα έδαφος εξαιρετικά γόνιμο».«Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το κενό που αφήνουν οι παλινδρομήσεις του κυρίου Ερντογάν και γίνεται το ισχυρό καταφύγιο της δυτικής συμμαχίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο που έχει αναβαθμίσει πάρα πολύ τη χώρα μας, αλλά και στη στρατηγική σύνδεση με τη Γαλλία, που, όπως υπενθύμισε, έχει τεθεί σε αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση, που δεν υπερψήφισε τη σχετική συμφωνία.

Ελλάδα – Τουρκία

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι δεν εφησυχάζουμε από το κλίμα που δημιουργήθηκε. «Μπορεί να χαμηλώσουν οι τόνοι και η αλληλεγγύη που δείχνουν οι δύο λαοί αυτό το διάστημα να μας ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για διάλογο, αλλά αυτός πρέπει να γίνει με ειλικρινή διάθεση και σε ένα πλαίσιο που εγγυάται ότι δεν θα πάμε σε οπισθοχώρηση. Γιατί, αν η Τουρκία επιστρέψει σύντομα στην προηγούμενη επιθετική ρητορική, θα γκρεμίσουμε όλες τις γέφυρες και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα και η ελπίδα επαναπροσέγγισης», ανέφερε.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ακόμη ότι σήμερα είναι μία μέρα επετειακή, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία «που άλλαξε πάρα πολλά γεωπολιτικά δεδομένα και κυρίως γκρέμισε τις ψευδαισθήσεις ότι ζούμε σε έναν κόσμο αέναης ειρήνης και συνεργασίας».

ΒαρβιτσιώτηςΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑσεισμός
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα