Β. Μακεδονία- SDSM: Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι διάδοχος του Ζόραν Ζάεφ

Ο νυν υφυπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, είναι ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ.

O Κοβάτσεφσκι έλαβε ποσοστό περίπου 85% στις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες ψήφισαν τα μέλη του SDSM. Ο 47χρονος Κοβάτσεφσκι, οικονομολόγος και νυν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κέρδισε άλλους δύο υποψηφίους για τη θέση, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, θεωρήθηκε ο αγαπημένος του Ζάεφ για να τον διαδεχθεί

στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Ζάεφ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στα τέλη Οκτωβρίου τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως ηγέτης του SDSM μετά την ήττα του κόμματος στις τοπικές εκλογές. Ωστόσο, αργότερα αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση της χώρας.

Ωστόσο, ακόμη και με την επιλογή νέου αρχηγού κόμματος, ο Ζάεφ δεν αναμένεται να εγκαταλείψει για εβδομάδες τα καθήκοντά του, πιθανώς μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους, ο ίδιος θέλει να προσπαθήσει άλλη μια φορά να επιλύσει τη διαφωνία με τη Βουλγαρία, κυρίως για την επιμονή της Σόφιας να ισχυρίζεται ότι η γλώσσα που ομιλείται στη Βόρεια Μακεδονία δεν είναι μια ξεχωριστή γλώσσα, αλλά μια περιφερειακή παραλλαγή της βουλγαρικής. Πρόκειται για μια διαμάχη που έχει εμποδίσει την προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ.

Ο Ζάεφ παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει μια σημαντική πρόοδος τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

Μόλις παραιτηθεί ο Ζάεφ, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι αναμένεται να δώσει στον Κοβάτσεφσκι την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ζόραν ΖάεφΒόρεια ΜακεδονίαΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμαυφυπουργός Οικονομικών
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακεδονία- SDSM, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, Ζόραν Ζάεφ,makedonia- SDSM, ntimitar kovatsefski, zoran zaef