Τσίπρας για Πολάκη: Έχω ευθύνη να προστατεύσω τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του το θέμα Πολάκη, λέγοντας πως «έχω ευθύνη να προστατεύσω και το κόμμα μου και την παράταξή μου αλλά κυρίως να προχωρήσω μπροστά για τη νίκη στις εκλογές. Αυτή είναι η δική μου ευθύνη».

«Η ζημιά είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα Πολάκη επί 24-48 ώρες, αντί για τις προγραμματικές μας θέσεις», ανέφερε συγκεκριμένα, μιλώντας στο Συνέδριο ygeiamou

2023, και πρόσθεσε:

«Εγώ αποφάσισα την παραπομπή του και την καθαίρεσή του από τα καθήκοντά του στην επιτροπή διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο για το θέμα.

«Το καταστατικό μου δίνει τη δυνατότητα ως πρόεδρος να παραπέμψω ένα στέλεχος αν κρίνω ότι αυτό προστατεύει τη συλλογική μας προσπάθεια. Δεν είναι όργανο δεοντολογίας ο πρόεδρος για να επιβάλλει ποινές. Παραπέμπεται στην επιτροπή δεοντολογίας γιατί ανήρτησε κάποιες προγραμματικές θέσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες δικές μας θέσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του κράτους, τα προβλήματα με τη λειτουργία των θεσμών» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η θέση και στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο και τα όργανα. Θα έρθουμε στην κυβέρνηση για να δημιουργήσουμε θεσμούς», υπογράμμισε, σημειώνοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που από το βήμα της Βουλής, που μίλησε για «συμμορίτες». Δεν είδα αντιδράσεις. Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στην κ. Τουλουπάκη λέγοντας “θα τη γδάρω και θα τη βάλω φυλακή”. Δεν είδα και πάλι, αντιδράσεις».

Ξεκαθάρισε δε πως σε αντίθεση με την επίμαχη ανάρτηση Πολάκη «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα έρθει στην διακυβέρνηση του τόπου ούτε για να γκρεμίσει, ούτε για να εκδικηθεί. Θα έρθει για να δημιουργήσει, για να χτίσει δομές εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, λογοδοσίας. Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτους δικαίου στη χώρα. Έχει χειραγωγήσει την δικαιοσύνη. Έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στον χώρο της ενημέρωσης. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές, ούτε με λιγότερη ελευθερία λόγου και έκφρασης των δημοσιογράφων. Το αντίθετο, αντιμετωπίζει με θεσμικές παρεμβάσεις που θα δίνουν την δυνατότητα στον κάθε Σρόιτερ να ασκεί όση κριτική θέλει στον εκάστοτε πρωθυπουργό χωρίς να μην σκέφτεται τι θα πει ο κάθε ο ιδιοκτήτης του καναλιού που εργάζεται»

Αναφερόμενος στην Υγεία που ήταν και το κεντρικό θέμα του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «καλό είναι που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, έστω και λίγο πριν από τις εκλογές. Η αλήθεια είναι όμως ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ πριν. Με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν τα πηγαμε και καλά στην πανδημία, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά στους ''σκληρούς'' δείκτες υγείας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς θα είναι η επόμενη ημέρα στον κλάδο, για ένα νέο δημόσιο σύστημα υγείας, ισχυρό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες. Γι’ αυτό και, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αυξήσει την κρατική δαπάνη για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 2 δισ. Ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, συν 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προσλάβουμε 5.000 γιατρούς, με πρώτο μισθό για τους νεοπροσληφθέντες τα 2.000 ευρώ».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως υπάρχει τρομακτική έλλειψη προσφοράς γιατρών για το ΕΣΥ, καθώς οι επαγγελματικές προοπτικές είναι δυσοίωνες για τους γιατρούς. Ο κίνδυνος της εξάντλησης των φυσικών δυνάμεών τους είναι σχεδόν δεδομένος, κάτι που αποδείχθηκε από το burnout του υγειονομικού προσωπικού στη διάρκεια της πανδημίας.

Για τον Υγειονομικό Χάρτη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητος, διότι συναρτάται με την κοινωνική διάσταση της υγείας, με γνώμονα τη μείωση του χάσματος προσβασιμότητας, τόσο κοινωνικά, όσο και γεωγραφικά. Οι πολίτες, σε οποιαδήποτε εισοδηματική τάξη και εάν ανήκουν ή οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια και εάν κατοικούν, θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ισομερή πρόσβαση στη δωρεάν, δημόσια περίθαλψη.

Για το υγειονομικό προσωπικό, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη δέσμευση ότι, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με τις ανάλογες απολαβές.

ΤσίπραςΠολάκηςΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα