Τα... κατά Τσίπρα αίτια της ήττας και το σύνθημα αντεπίθεσης

«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές της 21ης Μαϊου. Ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Πέμπτης (25/5) μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και εστίασε σε τρεις αιτίες που κατά τη γνώμη του έφεραν την ήττα. Ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί, αλλά πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ

"είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας". Ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου κάλεσε σε αγώνα "για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά", τονίζοντας πως "θα διεκδικήσουμε κάθε ψήφο για να κερδίσουμε".

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με αυτοκριτική, αλλά στη συνέχεια έστειλε μήνυμα αντεπίθεσης. Μίλησε χαρακτηριστικά για "λήξη του πένθους", ώστε να "σημάνει" νέος συναγερμός για τις εκλογές.

Αρχικά, παραδέχθηκε πως το αποτέλεσμα ήταν κακό για το κόμμα του, αλλά ζήτησε από τα στελέχη του να μην ανοίγουν από τώρα θέματα που αφορούν την... επόμενη μέρα και να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις.

"Τώρα πρέπει να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει και να γίνουμε πιο σοβαροί", σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως "αρχικά πρέπει να καταλάβουμε γιατί ήρθε αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί πήγαν οι αναποφάσιστοι στη ΝΔ; Γιατί δεν μας εμπιστεύθηκαν ξανά; Γιατί προτίμησαν να ψηφίσουν ώστε να μην επανέλθουμε στην κυβέρνηση;"

Για αυτά τα ερωτήματα εκτίμησε πως υπάρχουν βασικά τρεις απαντήσεις. Τρεις βασικές αιτίες της ήττας:

"Πρώτη: Η ΝΔ κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα και το δίπολο σταθερότητα, περιπέτειες.

Το κατάφερε αξιοποιώντας και δικά μας καθοριστικά λάθη.

Δεύτερη: Στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και της δικής μας στρατηγικής που στηρίχθηκε στο εκλογικό σύστημα. Η άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έκανε τη δική μας κυβερνητική πρόταση ουσιαστικά ανεφάρμοστη.

Ο κόσμος προτίμησε τη σταθερότητα κι ας μην είναι η καλύτερη δυνατή.

Τρίτη: Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπέμπει συνοχή. Άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις. Μας κόστισαν ακριβά", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονόμασε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά τον "φωτογράφισε" σε αρκετά σημεία της ομιλίας του.

Συνεχίζοντας είπε πως αυτά είναι τα αίτια της ήττας και πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν στις δεύτερες κάλπες.

"Οφείλουμε να αλλάξουμε την εικόνα μας. Να κινηθούμε προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα.

Πρώτος αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για την εικόνα μας. Ας δείξουμε τώρα ότι αντιληφθήκαμε το μήνυμα της κάλπης.

Πρέπει να αποτρέψουμε μία παντοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει γιατί δεν πρέπει να υπάρξει.

Με 158 βουλευτές έδινε όλους τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και παρακολουθήσει το μισό πολιτικό σύστημα. Φανταστείτε τι θα κάνει με μεγαλύτερη εκλογική δύναμη".

Έδωσε μάλιστα σύνθημα αντεπίθεσης:

"Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ανατραπεί αυτός ο συσχετισμός.

Δεν σηκώνουμε το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, γιατί κάνουν καλό μόνο στη Δεξιά. Δεν θα εμπλακούμε λοιπόν σε τέτοιες αντιπαραθέσεις.

Οι κάλπες θα είναι άδειες. Μην πάμε στον αγώνα για να χάσουμε. Πάμε στον αγώνα για αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο για να κερδίσουμε. Όχι για να χάσουμε".

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικό τόνο, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, παρότι τα "συμφέροντα" βιάζονται να πανηγυρίσουν.

Συγκεκριμένα είπε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας.

Θέλουν να με τελειώσουν. Θέλουν ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά τους και χαίρονται. Μη βιάζεστε. Δεν θα πετύχετε το στόχο σας.

Δεν θα επιστρέψει ο δικομματισμός που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας".

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις εκλογές ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑΤσίπραςεκλογές 2023
Keywords
Τυχαία Θέματα