Τρίτη συνεχόμενη ημέρα κερδών για το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

16:23 8/2/2023 - Πηγή: Reporter

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφουν την Τετάρτη (8/2) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων μετριάστηκαν, ενώ μια έκθεση του κλάδου έδειξε πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ

Τζερόμ Πάουελ την Τρίτη θεωρήθηκαν λιγότερο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας την όρεξη για ρίσκο και επιβαρύνοντας το δολάριο. Ένα ασθενέστερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο φθηνότερο για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Με λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, η αγορά ελπίζει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αποφύγει μια απότομη οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και μια ύφεση που θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου, ενώ το άνοιγμα της Κίνας μετά τον τερματισμό των περιορισμών για τον COVID ενισχύει επίσης τη χρήση καυσίμων.

«Μια επικείμενη άνοδος της ζήτησης πετρελαίου μαζί με την ανυπόφορη αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς θα διασφαλίσουν ότι το ισοζύγιο πετρελαίου θα σφίξει τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Όσον αφορά την προσφορά, ο OPEC+ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει τους περιορισμούς της παραγωγής και ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο όμιλος πιθανότατα θα συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική του στην επόμενη σύνοδό του.

Επίσης, ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα σταμάτησε τις ροές αργού από το Ιράκ και το Αζερμπαϊτζάν από το Τζεϊχάν, αν και ο αγωγός του Ιράκ προς τον εξαγωγικό κόμβο Τζεϊχάν προχώρησε επανέναρξη των ροών την Τρίτη.

Περαιτέρω υποστήριξη προσθέτουν τα εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων από τον όμιλο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, τα οποία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,22% στα 78,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ ανεβαίνει 1,03% στα 84,55 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,088% στα 54,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,60% στα 1.896,15 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,53% στα 22,517 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,73% στα 4,1095 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0748 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,53% στο 1,2105 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8878 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα