Τρία σενάρια για τον κατώτατο μισθό-Tι ισχύει για τριετίες, επιδόματα

12:35 3/1/2023 - Πηγή: Reporter

Αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη,ς από την 1η Απριλίου, και τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία με τη βάση να ξεκινάει από τα 752 μεικτά.

Πιο συγκεκριμένα, το 1ο σενάριο, το σενάριο βάσης, προβλέπει ελάχιστη αύξηση 5,5% που συνεπάγεται με 752 ευρώ μεικτά. Το 2ο σενάριο προβλέπει αύξηση 8%, που συνεπάγεται με 770 ευρώ μεικτά.
Τέλος το 3ο σενάριο προβλέπει διψήφια αύξηση 12% και συνεπάγεται 798 ευρώ μεικτά.

Ένα

αρκετά πιθανό σενάριο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega είναι το 2ο, προκειμένου η αύξηση του κατώτατου μισθού να προσεγγίσει την αύξηση των συντάξεων, που έχει κλειδώσει στο 7,75%.

Τι θα γίνει με τις τριετίες

«Αδικημένοι» φαίνεται πως θα παραμείνουν το 2023 οι παλιοί εργαζόμενοι με προϋπηρεσία, καθώς η αποκλιμάκωση της ανεργίας εμφανίζει σημάδια συγκράτησης, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται πως θα πέσουμε κάτω από φράγμα του 10% το 2023, ώστε να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να λάβουν οι μισθωτοί ξανά επιδόματα προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος). Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό και έχουν προϋπηρεσία πάνω από 3 έτη δεν έχουν πολλές ελπίδες για επιδόματα τριετιών.

Από τον Ιανουάριου θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού με σκοπό τέλη Μαρτίου ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού και να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Άσχετη με τις εκλογές η αύξηση του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός τόνισε και την 1η Ιανουαρίου, πως η αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν έχει να κάνει με τη χρονική περίοδο των εκλογών, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν «φουντώσει» τα σενάρια που τις θέλουν να «κλειδώνουν» για Απρίλιο.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η αύξηση γίνεται λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.

κατώτατος μισθόςτριετίεςεπιδόματααύξηση κατώτατου μισθού
Keywords
Τυχαία Θέματα