Τραπεζίτες: Αυξάνονται οι χρηματοδοτήσεις- Σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα δάνεια

13:54 7/4/2022 - Πηγή: Reporter

Ο Βασίλης Ράπανος Πρόεδρος της Alpha Bank, ο Γιώργος Ζανιάς Πρόεδρος της Eurobank, ο Γιώργος Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχαν το πρωί της Πέμπτης σε ένα πολύ ενδαφέρον πάνελ στο Φόρουμ των

Δελφών.

Οι τέσσερις τραπεζίτες συμφώνησαν πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με απανωτές κρίσεις.

“Ο δανεισμός συνολικά θα αυξηθεί στο διπλάσιο, όπως ήταν προ κρίσης“, σημείωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ το ποσοστό απόρριψης των χρηματοδοτήσεων σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, είναι μόνο 12% και η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων. Το 50% των χρηματοδοτήσεων είναι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», σημείωσε από τη μεριά του ο κ. Ζανιάς.

“Όλο το προσωπικό μας ασχολείται για το πώς θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη“, πρόσθεσε ο κ. Χατζηνικολάου της Πειραιώς.

“Οι τράπεζες έχουν την ευθύνη να επενδύσουν τα χρήματα των καταθετών", ανέφερε από τη μεριά του ο κ. Ράπανος.

Κόκκινα δάνεια

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης απασχόλησαν τα κόκκινα δάνεια, με τους τραπεζίτες να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

“Στο τέλος του χρόνου όλες οι τράπεζες θα έχουν μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων και σταδιακά θα φτάσουν στο ευρωπαϊκό μέσο όρο κοντά στο 6%”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως για την ελληνική οικονομία ανάφεραν πως θεωρούν δεδομένη την πορεία ανάπτυξης, έστω κι αν φέτος λόγω του πολέμου δεν είναι όσο δυναμική αναμενόταν. Εκτιμούν, ωστόσο, πως έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για χρονιές με θετικό ΑΕΠ για περισσότερο από μία δεκαετια.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Alpha BankΕθνική ΤράπεζαEurobank
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραπεζίτες, Αυξάνονται,trapezites, afxanontai