Τουρκία: «Τσίμπησε» σχεδόν στο 62% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας κατέγραψε μικρή άνοδο σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, φτάνοντας σχεδόν το 62%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα (4/12), σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις τελευταίες προβλέψεις της νομισματικής αρχής για την αύξηση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε στο 61,98% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 61,36% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TurkStat).

Από μήνα σε μήνα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 3,28%, ανέφερε η TurkStat.

Η αύξηση ήταν

σχετικά σύμφωνη με τις προσδοκίες.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται και να κορυφωθεί τον Μάιο του 2024 γύρω στο 70-75%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα πριν υποχωρήσει στο 36% στο τέλος του 2024.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς στο 40% τον περασμένο μήνα και είπε ότι ο κύκλος σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η εγχώρια ζήτηση έχει αρχίσει να μετριάζεται, ωστόσο, το υπάρχον επίπεδο εγχώριας ζήτησης, η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κρατούν ζωντανές τις πληθωριστικές πιέσεις.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #πληθωρισμός #ΔΤΚ
Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-tsibise-schedon-sto-62-o-plithorismos-ton-noemvrio.htm
Τυχαία Θέματα