Τουρκία: Το τρένο της μεγάλης φυγής ξένων επενδυτών

Για την πιο βίαιη έξοδο ξένων επενδυτών στην ιστορία της γειτονικής χώρας κάνει λόγο η Wall Street Journal, που επικαλείται τα στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων απέσυραν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την τουρκική αγορά ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα.

Το μερίδιο των ξένων στα τουρκικά ομόλογα που είναι σε κυκλοφορία έχει καταρρεύσει από περίπου 33% το 2013, σε μόλις 5% σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας

της Τουρκίας.

Τα τουρκικά ομόλογα δεν είναι πλέον ελκυστικά καθώς με εντολή Ερντογάν – και κόντρα στην οικονομική λογική της αγοράς – η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μετατρέπει συνάλλαγμα σε λίρες για να αγοράσει τουρκικά ομόλογα χάνει αυτόματα χρήματα.

Ο Βίκτορ Σάμπο επικεφαλής επενδύσεων στην Aberdeen Standart Investments αναφέρει στη WSJ ότι οι επενδυτές δεν ασχολούνται καν πλέον με την τουρκική αγορά ομολόγων: «Ο τρόπος με τον οποίο φεύγουν από την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο».

Η έξοδος των επενδυτών επιδεινώνει την κατάσταση της υπερχρεωμένης οικονομίας η οποία έχει εξάρτηση από το ξένο συνάλλαγμα. Η κρίση του κορονοϊού έχει προκαλέσει κατάρρευση στις εξαγωγές της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και τις τουριστικές αφίξεις. εξαφανίζοντας ουσιαστικά τα νέα έσοδα σε συνάλλαγμα.

Επιπλεόν για να σταματήσει την υποτίμηση του νομίσματος η Τουρκία έχει κάψει δισεκατομμύρια από τα περιορισμένα της συναλλαγματικά διαθέσιμα: Αγοράζοντας τουρκικές λίρες με σκληρό νόμισμα το τουρκικό καθεστώς αποπειράθηκε να συγκρατήσει την ισοτιμία.

Όταν τα διαθέσιμα τελείωσαν, το κράτος έβαλε χέρι στα διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών με υποχρεωτικό δανεισμό (με swaps), ζητώντας τους να καταθέσουν το συνάλλαγμά τους στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Επιπλέον εισήγαγε απαγορεύσεις και απαγορεύσεις στην εμπορία συναλλαγματος για τις ξένες τράπεζες αλλά και απαγορεύσεις για συγκεκριμένες αναλήψεις, επῖδεινώνοντας περαιτέρω τη διεθνή εμπορευσιμότητα του νομίσματος.

Παρ’όλα αυτά από την αρχή του χρόνου η τουρκική λίρα έχει χάσει το 13% της αξίας της και χρειάστηκε τη βοήθεια του Κατάρ (με το αζημίωτο) για να τη συγκρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλα τα παραπάνω ίσως να εξηγούν τις προκλήσεις Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και τα επικοινωνιακό σόου στην Αγιά Σοφιά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΟΥΡΚΙΑΛίραΟΜΟΛΟΓΑεπενδυτές
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία,tourkia