Τουρκία: Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε τον Ερντογάν- Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις

17:29 3/3/2023 - Πηγή: Reporter

Την υποστήριξη του εκλογικού σώματος ενόψει των εκλογών τον Μάιο, φαίνεται πως έχει διατηρήσει ακόμα και μετά τον καταστροφικό σεισμό το (ΑΚΡ) του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

«Ο σεισμός δεν αποδυνάμωσε την κυβέρνηση τόσο όσο θα περίμενε η αντιπολίτευση», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll,

Εζέρ Σεντζάρ. Τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν τον συνασπισμό του Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να έχουν το προβάδισμα στην περίπτωση επικείμενων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ανέφερε την Τετάρτη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εμμένοντας στο προηγούμενο σχέδιό του.

«Όταν οι άνθρωποι περνούν μια τέτοια καταστροφή, βλέπουμε ψυχολογικές αντιδράσεις για λίγες μέρες και αυτές απευθύνονται στην κυβέρνηση. Μόλις περάσουν 15-20 μέρες, αυτοί μένουν κοντά σε οποιονδήποτε υποσχεθεί να ξαναχτίσει το σπίτι ή το γραφείο τους που κατέρρευσε. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα για την κυβέρνηση», σημείωσε ο Αλί Κουλάτ, πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MAK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τον σεισμό, η υποστήριξη για τον συνασπισμό του Ερντογάν με το εθνικιστικό κόμμα MHP ήταν γύρω στο 40-41%, πρόσθεσε ο Κουλάτ. Άλλη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Istanbul Economics Research μεταξύ 16 και 20 Φεβρουαρίου σε δείγμα 2.000 συμμετεχόντων έδειξε ελαφρά αύξηση 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας από τον Ιανουάριο για τον συνασπισμό του Ερντογάν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AKP κατηγορεί τους εργολάβους για την καταστροφή, κι αυτός είναι ένας λόγος που η απώλεια υποστήριξης στο κυβερνών κόμμα ήταν περιορισμένη, σημείωσε ο Σεντζάρ.

ΤΟΥΡΚΙΑεκλογέςδημοσκόπησησεισμόςΕρντογάν
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα