Τουρκία: Δε θα επιτρέψουμε παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία παραβίαση στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε επιχειρήσεις κοντά στα νότια σύνορα» είπε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέρος των δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην περιοχή και ότι κανένας δεν μπορεί να την απομονώσει, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Αλτούν ανέφερε ότι οι επικρίσεις άλλων χωρών για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης δεν θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να προωθήσει τη δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, η Hurriyet Daily News σημειώνει ότι σε άρθρο του στην πλατφόρμα Medium, ανέφερε ότι το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς και ότι η χώρα «δεν θα κλείσει ποτέ τα μάτια σε όσα γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο» και θα διασφαλίσει ότι «θα παραμείνει παράγοντας που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί».

Υποστηρίζει ότι η Τουρκία επί μακρόν ήταν απασχολημένη με τις εσωτερικές της υποθέσεις που εμπόδιζαν την παραγωγή περιφερειακών πολιτικών και πως αυτό δεν θα συνεχιστεί καθώς η Άγκυρα έχει πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και δεν μπορεί να παρακολουθεί τα περιφερειακά περιστατικά χωρίς να παρεμβαίνει.

Πρόσθεσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το «πως ορισμένες χώρες διαταράχθηκαν από την έντιμη πολιτική της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ «δεν έδειξαν εύνοια στις τουρκικές πολιτικές στην περιοχή».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) υποστήριξαν τον διοικητή Χαφτάρ στη Λιβύη, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ η Τουρκία έλαβε θέση με την περιφερειακή ειρήνη.

Τέλος, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, σημείωσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της εξορυκτικής δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο, και ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν μπορεί να απομονώσει την Τουρκία στην περιοχή.

Φαχρετίν ΑλτούνΤΟΥΡΚΙΑΑνατολική ΜεσόγειοςΛιβύη
Keywords
Τυχαία Θέματα