Τόκιο: Έρευνα για τα αίτια σύγκρουσης του Airbus

15:18 3/1/2024 - Πηγή: Reporter

Στις επικοινωνίες μεταξύ πιλότων και πύργου ελέγχου επικεντρώνονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί το «ποιος έκανε το λάθος» που οδήγησε στη σύγκρουση. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν τον εντοπισμό και των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, οι οποίες θα συμβάλουν στη διερεύνηση. Αξίζει να τονιστεί, η άριστη εκπαίδευση του πληρώματος των ιαπωνικών αερογραμμών, καθώς ενεργοποίησαν την εκκένωση του φλεγόμενου αεροσκάφους με 379 επιβάτες σε... μόλις 90 δευτερόλεπτα.

Ήδη αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταφορών εστιάζουν στις συνομιλίες που είχε ο πύργος ελέγχου με τους πιλότους των δύο αεροσκαφών,

ενώ η αστυνομία της Ιαπωνίας έχει ανοίξει ξεχωριστή έρευνα για ενδεχόμενη αμέλεια.

Στην Ιαπωνία βέβαια μεταβαίνουν και ειδικοί από τη γαλλική Airbus που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Οι αξιωματούχοι των ιαπωνικών αερογραμμών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρουν ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε λάβει άδεια για προσγείωση. Επιπλέον, υπάρχει ηχητικό έγγραφο όπου ο ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας καθοδηγεί τον πιλότο να συνεχίσει κανονικά την προσέγγιση για προσγείωση στο διάδρομο.

Πέντε από τα έξι άτομα στο μικρότερο αεροσκάφος χάθηκαν. Σύμφωνα με τη δημόσια ιαπωνική τηλεόραση, ο πύργος ελέγχου είχε εντολή να διατηρηθεί κοντά στον διάδρομο, όχι πάνω σε αυτόν. Ωστόσο, ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι ο πιλότος είχε λάβει έγκριση να απογειωθεί από τον ίδιο διάδρομο.

Το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής, που εκτελούσε αποστολή σε περιοχές πληγείσες από σεισμό στο αεροδρόμιο Χανέντα, έπεσε θύμα του τραγικού συμβάντος.

Άψογη εκκένωση και διεθνή εύσημα

Οι ειδικοί συνδυάζουν την αυστηρή εκπαίδευσή του και τους «καλή συμπεριφορά» των επιβατών που υπάκουαν στα πρωτόκολλα ασφαλείας, για να εξηγήσουν το «θαύμα».

«Δεν βλέπω ούτε έναν επιβάτη να έχει μαζί του τις αποσκευές του. Αν οι άνθρωποι προσπαθούσαν να πάρουν τις αποσκευές καμπίνας, θα επιβράδυναν την εκκένωση», δήλωσε ο καθηγητής Εντ Γκαλέα, διευθυντής της Ομάδας Μηχανικών Πυρασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς.

Η κατάσταση του αεροσκάφους, Airbus A350, έκανε την εκκένωση δύσκολη, είπε ο καθηγητής εξηγώντας ότι «το αεροσκάφος ήταν προς τα κάτω, πράγμα που σήμαινε ότι ήταν δύσκολο για τους επιβάτες να μετακινηθούν», με μόνο τρεις φουσκωτές τσουλήθρες που μάλιστα ήταν ιδιαίτερα απότομες.

Το σύστημα ανακοινώσεων του αεροσκάφους δυσλειτουργούσε επίσης κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, οπότε το πλήρωμα πτήσης έπρεπε να μεταφέρει οδηγίες χρησιμοποιώντας τηλεβόα και φωνάζοντας, ανέφερε η Japan Airlines.

Ένας επιβάτης υπέστη μώλωπες και άλλοι 13 ζήτησαν ιατρική συμβουλή λόγω δυσφορίας, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία.

Κάμερα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο απαθανάτισε την στιγμή της προσγείωσης του επιβατικού αεροσκάφους της Japan Airlines και την έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό.

#ΤΟΚΙΟ #Japan_Airlines #ελικοφόρο #ΑΙΤΙΑ_ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Keywords
Αναζητήσεις
tokio-erevna-gia-ta-aitia-sygkrousis-tou-airbus.htm
Τυχαία Θέματα