Το βαρύ φορολογικό φορτίο του β' εξαμήνου-«Κλειδί» η διασύνδεση POS-ταμειακών

Πάνω από 6 δισεκ. ευρώ θα κληθούν τον Ιούλιο να πληρώσουν σε φόρους οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Κι αυτό σε μια περίοδο που ναι, μεν, η πορεία της ανάπτυξης δίνει ώθηση στην όλη προσπάθεια, αλλά η άνοδος των επιτοκίων, η τεχνική ύφεση σε κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αλλά και η κάτω των προσδοκιών “πτήση” του τουρισμού εντείνουν τις υφιστάμενες αβεβαιότητες.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο, στον “κουμπαρά” της εφορίας θα πρέπει να καταβληθούν από φυσικά και νομικά πρόσωπα πάνω από 6 δισ. ευρώ, σχεδόν 6,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων για τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη

η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Βέβαια τον Ιούλιο καταβάλλεται και ο ΦΠΑ για όσες επιχειρήσεις κάνουν είτε μηνιαία εκκαθάριση είτε στη βάση τριμήνου, αλλά και οι μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 22,2 δισ., αυξημένα κατά 789 εκατ. έναντι του 2022 και οι φόροι κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,1 δισ. και είναι αυξημένοι κατά 41 εκατ. έναντι του 2022.

Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν λίγο κάτω από τα 23 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στον φετινό προϋπολογισμό.

Αναλυτικά, με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού, οι προβλεφθείσες εισπράξεις για τους επόμενους μήνες το 2023 διαμορφώνονται, ως εξής:

Ιούλιος: 6,361 δισ. ευρώ

Αύγουστος: 5,073 δισ. ευρώ

Σεπτέμβριος: 5,333 δισ. ευρώ

Οκτώβριος: 5,073 δισ. ευρώ

Νοέμβριος: 4,964 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος: 5,557 δισ. ευρώ

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 438 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι του στόχου ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα του Ιουνίου συμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Στη μάχη της φοροδιαφυγής

Την ίδια ώρα για την επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής κομβική είναι και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS που προωθείται με ένα συγκεκριμένα χρονοδιάγραμμα μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο ήδη καταγράφονται κάποιες καθυστερήσεις για γιαυτό για σήμερα προγραμματίζεται σύσκεψη μεταξύ του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού,αλλά και εκπροσώπων της αγοράς ,ώστε να αξιολογηθεί το εφικτό ή όχι των χρονοδιαγραμμάτων για αναβάθμιση –διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο λόγω τεχνικών προβλημάτων που καταγράφονται θα διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει καθυστέρηση στον υφιστάμενο σχεδιασμό και μετατεθεί η υποχρεωτική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS για λίγους μήνες αργότερα. Μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Νέα απόφαση

Στο μεταξύ, με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, τροποποιήθηκε το «πρωτόκολλο επικοινωνίας» των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η νέα διαδικασία που θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά μετά τη λήξη των προθεσμιών διασύνδεσης ταμειακών και POS θα γίνεται σε πέντε βήματα:

1o Η συναλλαγή ξεκινά από την ECR. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και η ECR στέλνει σχετικό αίτημα στο EFTPOS.

2o To EFTPOS επιβεβαιώνει αμέσως στην ECR το αίτημα λήψης του αιτήματος θέτοντάς τη σε αναμονή του τελικού αποτελέσματος.

3o Το EFTPOS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή εγκρίνει Offline ή απορρίπτει offline ή διακόπτει τη συναλλαγή.

4o Το EFTPOS αποκρίνεται στην ECR με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής. Το τελικό αποτέλεσμα στέλνεται άμεσα στην ECR πριν την έναρξη εκτύπωσης από το EFTPOS. Εφόσον η ECR το υποστηρίζει στα στοιχεία της συναλλαγής περιλαμβάνονται και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του EFTPOS από την ECR.

5o Η ECR επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Αν αυτή η επιβεβαίωση δεν φτάσει στο EFTPOS για οποιοδήποτε λόγο, το EFTPOS θέτει σήμανση στη συναλλαγή αυτή ότι δεν έχει πλήρως διεκπεραιωθεί ως προς την ECR.

Στις βασικές παραδοχές και περιορισμούς της απόφασης ορίζονται τα εξής:

- Μόνο από την ECR ( Electronic Cash Register , όρος ταυτόσημος με την έννοια ταμειακή μηχανή , ΦΗΜ ή οποιοδήποτε νόμιμο φορολογικό σύστημα έκδοσης αποδείξεων λιανικής), μπορεί να ξεκινήσει νέα χρεωστική συναλλαγή ( αγορά, αγορά με δόσεις, καταχώριση προέγκρισης, mailorder). To EFTPOS έχει κλειδωμένο πληκτρολόγιο και μενού για πραγματοποίηση χρεωστικών συναλλαγών.

- Αν εξαιτίας βλάβης του ECR ή βλάβης επικοινωνίας ECR-EFTPOS, το EFTPOS έχει πραγματοποιήσει χρεωστικές συναλλαγές οι ο9ποίες δεν έχουν καταχωρηθεί στην ECR , τότε προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολής των συναλλαγών από το EFTPOS στην ECR μετά την αποκατάσταση της βλάβης. Το EFTPOS διατηρεί επί μακρόν τα πιο βασικά στοιχεία των συναλλαγών αυτών σε ξεχωριστό αρχείο για σκοπούς εκ των υστέρων ελέγχου και επαλήθευσης.

- Τα EFTPOS θα πρέπει να τηρούν αρχεία καταγραφής συμβάντων με την ακόλουθη προτεραιότητα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους σε χώρο αποθήκευσης και υπολογιστική ισχύ: -προβλήματα επικοινωνίας ή λάθη συστήματος (υποχρεωτικά) - ενέργειες χειριστών που αφορούν τη διασύνδεση (υποχρεωτικά) - βασικά στοιχεία συναλλαγών - πλήρη καταγραφή ανταλλασσόμενων μηνυμάτων

- Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount) , η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο.

- Η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση ευαίσθητα δεδομένα συναλλαγής, όπως τον αριθμό της κάρτας, το όνομα κατόχου, cvv2 ή track2.

Γιώργος Αλεξάκης εξάμηνοΦορολογίαφοροιπροθεσμίες
Keywords
Αναζητήσεις
to-vary-forologiko-fortio-tou-v-examinou-kleidi-i-diasyndesi-pos-tameiakon.htm
Τυχαία Θέματα