Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα με επιχείρημα το... Καστελόριζο

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγορεί την Ελλάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σημειώνοντας πως το «πιο εντυπωσιακό δείγμα αυτού, όπως αναφέρεται σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, είναι το νησί Καστελόριζο/Μεγίστη».

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών:

«Η εν λόγω ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

της Ελλάδας είναι ατυχής και παραπλανητική.

Στην καρδιά του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις του διδύμου Ελλήνων/Ελληνοκυπρίων για την θαλάσσια δικαιοδοσία καθώς και η περιφρόνηση των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους ως συνιδιοκτητών της νήσου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ΕΕ.

Οι προσπάθειες να νομιμοποιηθούν τέτοιες διεκδικήσεις μέσω της ΕΕ και χαρτών που εκδίδονται εντός της ένωσης αυτής δεν φέρουν οποιαδήποτε νομική ισχύ.

Οι διεκδικήσεις για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που παρουσιάζει η Ελλάδα ωσάν να ήταν ένα αρχιπελαγικό κράτος, αγνοώντας την αρχή της δίκαιης και ισότιμης οριοθέτησης, που είναι ο βασικός κανόνας στην οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων, αποτελούν πράγματι παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το πιο εντυπωσιακό δείγμα αυτού, όπως αναφέρεται σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, είναι το νησί Καστελόριζο/Μεγίστη.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ανοικτά τα κανάλια της διπλωματίας και της συνεργασίας ενόσω θα προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση σε αυτήν που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαινόταν ότι: «Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση».



ΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑτουρκικό ΥΠΕΞΚαστελόριζο
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, Ελλάδα, Καστελόριζο,ypex, ellada, kastelorizo