Το σχέδιο Σταϊκούρα για τη διαχείριση της ρευστότητας

Ενώ όλοι είναι στραμμένοι στις προσπάθειες της κυβέρνησης να περιορίσει την επέκταση της πανδημίας και να προφυλάξει τον πληθυσμό, υπάρχει και μια παράλληλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πρωτοφανούς αυτής κρίσης. Όπως η προσπάθεια των υγειονομικών είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο ώστε να μην καταρρεύσει ξαφνικά το σύστημα υγείας, έτσι και ο οικονομικός σχεδιασμός είναι ένα παιχνίδι με το χρόνο ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητα της οικονομίας και ακολουθήσει κατάρρευση.

Κλειδί της προσπάθειας της οποίας ηγείται ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

είναι η διαχείριση του χρήματος με βάση τις προβλέψεις για τον χρόνο που θα διαρκέσει η πανδημία και τα μέτρα αποκλεισμού.
Το ζήτημα έχει ως εξής: τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου με τα οποία πληρώνονται συντάξεις, μισθοί και φυσικά όλα τα άλλα, πρέπει να διατεθούν με μια συγκεκριμένη ροή ώστε να μην εξαντληθούν τώρα στην αρχή της κρίσης αλλά να διαρκέσουν για όλη τη διάρκεια της και να υπάρχει η δυνατότητα στο τέλος της να ενισχυθεί μαζικά η οικονομία για να τονωθεί η ζήτηση και η κατανάλωση.
Αυτή τη δύσκολη εξίσωση διαχειρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος εξήγησε στο reporter.gr οτι η χαλάρωση που υιοθέτησε η Ευρώπη στην οικονομική μας πολιτική μας έλυσε το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δεν μας έλυσε το ταμειακό.

Όπως μας είπε ο κ. Σταϊκούρας, το ταμειακό σχετίζεται άμεσα πχ με τις συντάξεις και για αυτό προσπαθούμε τώρα να μετακινήσουμε προς το μέλλον άλλες πληρωμές για να καλύψουμε αυτές τις πιο βιαστικές ανάγκες. Η πολιτική που έχουμε σχεδιάσει και συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε τώρα, λέει, αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσουμε το ταμειακό πρόβλημα.

Ο υπουργός ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη του τζίρου όλων των κλάδων διαπιστώνει ότι ναι μεν σε ορισμένους (στους περισσότερους) κλάδους υπάρχει κατάρρευση εσόδων την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά υπάρχουν και άλλοι των οποίων τα έσοδα αυξάνονται.

Το σχέδιο Σταϊκούρα για τη ρευστότητα είναι να χορηγεί χρήμα στοχευμένα σε κλάδους που πλήττονται βάναυσα τώρα και όχι σε όλους, προκειμένου να είναι έτοιμος αμέσως μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα να χορηγήσει πολύ μεγάλη ρευστότητα σε όλους για να τονώσει τη ζήτηση και να βοηθήσει την οικονομία να πάρει γρήγορα μπροστά ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις απώλειες από το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου που θα είναι μεγάλες. Αν χορηγούσε ενισχύσεις και αν διευκόλυνε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους τώρα ταυτόχρονα, δεν θα είχε χρήμα για να αντιμετωπίσει το ταμειακό πρόβλημα το οποίο είναι προσωρινό - με την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα αρχίσει να υποχωρεί τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι θέσεις εργασίας

Ο Υπουργός τονίζει ότι αυτό που περιμένει και σε μεγάλο βαθμό απαιτεί από τις επιχειρήσεις είναι να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Για αυτό εξάλλου τους παρέχει διευκολύνσεις στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Η διατήρηση εν μέσω κρίσης των θέσεων εργασίας εκτός από ηθικό και ανθρωπιστικό καθήκον, είναι και αναγκαία για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη μέσω της διατήρησης μιας κατανάλωσης των βασικών προϊόντων τώρα και της γενικευμένης αύξησης της μετά το τέλος της πανδημίας, υποστηρίζει.

Γενικότερα πάντως η εκτίμηση οικονομολόγων και επιχειρηματιών είναι ότι αν αντιμετωπισθεί η πανδημία με φάρμακα μέσα στο επόμενο δίμηνο και αν αρχίσουν σταδιακά στο τέλος Μαίου να περιορίζονται σε όλες τις χώρες τα μέτρα αποκλεισμού των πολιτών στα σπίτια τους, η ζημιά που θα έχει προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία θα είναι μεν μεγάλη αλλά θα μπορεί να καλυφθεί σταδιακά χωρίς να αποβεί μοιραία.

Keywords
Τυχαία Θέματα