Το νέο πλαίσιο για τα τσίπουρα και την τσικουδιά

Σοβαρές αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο που είναι σε κοινοβουλευτική διαδικασία και αφορά τη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης των αποσταγμάτων των διημέρων παραγωγών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΝΕΑΠ Ισίδωρος Ρεβαχ κατά την παρουσίαση που έκαναν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), το Σωματείο Επιχειρήσεων Εστίασης BARECA, η Ένωση Bartenders Ελλάδος και ο θεσμός Athens

Bar Show για τη Συμμαχία “Στηρίζω Horeca”.

Όπως είπε ο κ. Ρεβαχ το νομοσχέδιο “δεν καλύπτει τα αιτήματα μας ώστε να λειτουργούν ισότιμα όσοι όλοι. Δεν είναι ορθή λύση”. Το ζήτημα, δεν είναι οι διήμεροι, όπως τόνισε αλλά εκείνοι που εκμεταλλεύονται το όλο πλαίσιο για να προβαίνουν σε ένα όργιο λαθρεμπορίου τόνισε με παράνομες εισαγωγές, αποστακτήρια στα υπόγεια και άλλες παρανομίες.

“Στο κομματι της παρανομίας” σημείωσε έχουμε ένα τρισδιαστατο φαινόμενο. “Είναι από σύνορα στο 8% του όγκου ποτών που καταναλώνονται, είναι η παράνομη παραγωγή η μπόμπα, όπως λέγαμε παλιά, που σε σκοτεινά υπόγεια γεμίζονται μπουκάλια και είναι στο 3-4% του 'ίγκου. Αυτό, όμως, που έχει εκτιναχθεί είναι το παράνομο τσίπουρο και δεν αναφέρομαι στο τσίπουρο διημέρων αλλά σε αυτό που παράγεται υπό την ομπρέλα αυτή. Είναι τεράστιος όγκος και μάλιστα προσφέρεται χύμα και με παράσημα” ανέφερε τονίζοντας ότι συνολικά το 20% από τους όγκους των κυκλοφορούντων αλκοολουχων, συμπεριλαμβανομένων της μπύρας και του κρασιού, είναι παράνομο.

“Έχουμε ζητήσει απαγόρευση του χύμα οριζοντίως. Να είναι υποχρεωμένο να το διακινούν σε γυάλινα δοχείαι μέχρι 15 λίτρα όπως στο ούζο. Να μπει ετικέτα και όλα τα στοιχεία ταυτότητας” ανέφερε σημειώνοντας ότι “δυστυχώς οι "αγρότες" όπως εμφανίζονται οι παραγωγοί και οι ψήφοι τους είναι πολλοί και ειδικά στις επαρχίες.”

Τι θα ισχύσει για τα καζάνια φέτος;

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος μιλώντας την Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σε σχέση με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπ. Οικονομικών και αφορά μεταξύ άλλων και διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα για τη φορολόγηση των αλκοολούχων το νέο πλαίσιο δίνει λύσεις σε σειρά θεμάτων.

Ειδικά, όπως έχει γράψει το Reporter.gr, στους διήμερους με “αντίδωρο” την χορήγηση δικαιώματος απόστασης οινοστάφυλων, πώλησης προϊόντων μέσω κάβας γίνεται “ισοστάθμιση” για την αύξηση της φορολογίας (περίπου 21 λεπτά), την αντικατάσταση του ονόματος τσίπουρου και τσικουδιάς στην επίσημη “αργκο” με τη χρήση της ονομασίας “προϊόν απόσταξης” και τη θέσπιση κάποιων ορίων παραγωγής.

Συγκεκριμένα, πλέον για πέντε (5) εκατόλιτρα καθαρής (άνυδρης) αλκοόλης (με 95% δηλαδή περιεκτικότητα σε αλκοόλη, δλδ, 1200 λίτρα χοντρικά τσικουδιά) κατ’ έτος και των οποίων η παραγωγή δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ημέρες, κατ΄ ανώτατο ετήσιο όριο, εφαρμόζεται μειωμένος έως και ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) αιθυλικής αλκοόλης έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή αιθυλικής αλκοόλης. Έτσι, πάντως, αυξάνεται ο φόρος που επιβάλλεται σε σχέση με τον ισχύοντα τώρα. Βέβαια το μείζον ζήτημα είναι ότι μέσα από το καθεστώς διημέρων πολλοί επιτήδειοι βρίσκουν “κερκόπορτες” για την ανάπτυξη λαθρεμπορικών πρακτικών και βέβαια για φοροδιαφυγή ολκής.

Το νέο πλαίσιο

Ειδικότερα, από τη νέα αποστακτική περίοδο, ήτοι από την 1η Αυγούστου 2022:

Δίνεται η δυνατότητα στους διήμερους μικρούς αποσταγματοποιούς να αποστάζουν, πέραν των λοιπών επιτρεπόμενων σήμερα πρώτων υλών, οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών και σύκα.

Προβλέπεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απόσταξη επιτραπέζιων σταφυλιών των οποίων η ποιότητα υποβαθμίστηκε λόγω καιρικών συνθηκών.

Παραμένει η απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων των διημέρων, οι οποίοι παράγουν το προϊόν απόσταξης αποκλειστικά για κατανάλωση από τους ίδιους ή τα μέλη της οικογένειάς τους με παράλληλη απαγόρευση της εμπορίας και γίνεται αναγωγή του ισχύοντος ανώτατου ορίου για το οποίο εφαρμόζεται η εν λόγω απαλλαγή, από 120 κιλά τελικού – ένυδρου προϊόντος σε 51 λίτρα άνυδρα αιθυλικής αλκοόλης ανά αποστακτική περίοδο και ανά πρόσωπο.

Εξαιρούνται, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα στη νομοθεσία ΦΠΑ, από την έκδοση λογιστικών στοιχείων και την τήρηση βιβλίων οι διήμεροι που είναι ταυτόχρονα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

Για τον έλεγχο της διακίνησης του προϊόντος απόσταξης στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται δήλωση διακίνησης.

Απλοποιούνται οι διοικητικές διαδικασίες για την έκδοση άδειας απόσταξης, καθώς δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση βεβαίωσης των ΔΑΟΚ των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων ή του οικείου δήμου για εκτάσεις μέχρι 1 στρέμμα.

Πλέον θα προσκομίζεται αντίγραφο οριστικοποιημένης δήλωσης συγκομιδής, την οποία μπορούν να εκδώσουν οι ίδιοι οι διήμεροι μέσω του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος.

Τέλος, προς αποκατάσταση της νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης, επαναφέρεται άμεσα, με την ισχύ του νόμου, η δυνατότητα χονδρικής διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διημέρων από σημεία πώλησης αλκοολούχων ποτών, όπως κάβες κ.λπ. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Βεσυρόπουλος τη δυνατότητα αυτή κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, “περιορίζοντας σημαντικά τις δυνατότητες διάθεσης του προϊόντος απόσταξης των διημέρων, επιβαρύνοντας κυρίως τους μικρούς παραγωγούς απομακρυσμένων περιοχών.”

Το όνομα

Όπως είπε, ο υφυπουργός Οικονομικών, προς την ίδια κατεύθυνση, της διευκόλυνσης δηλαδή της διάθεσης του εν λόγω προϊόντος, θεσπίζεται άμεσα, με την έναρξη ισχύος του νόμου, παράλληλα με την επίσημη ονομασία «προϊόν απόσταξης διημέρων», η κοινή (εμπορική) ονομασία «παραδοσιακό απόσταγμα διημέρων» για χρήση από τα σημεία λιανικής πώλησης, όπως π.χ. τα καταστήματα εστίασης.

Γιώργος Αλεξάκης

τσίπουρατσικουδιά
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα