Το Καζακστάν αντιμετωπίζει βαριές συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το Καζακστάν αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, οι οποίες από μόνες τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του ΑΕΠ της χώρας και το 57% των εξαγωγών της.

Ο κύριος όγκος αυτών των εξαγωγών πετρελαίου διέρχεται μέσω ενός αγωγού από τα δυτικά κοιτάσματα πετρελαίου

του Καζακστάν μέσω της νότιας Ρωσίας στον τερματικό σταθμό πετρελαίου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα στο Novorossiysk. Ο αγωγός, που ανήκει στην Caspian Pipeline Consortium (CPC), μπορεί να διαχειριστεί περίπου 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

Σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου διεξάγονται μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες, το Νοβοροσίσκ είναι αρκετά κοντά ώστε τα πετρελαιοφόρα να επιβαρύνονται με «ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου», το οποίο σύμφωνα με το ενεργειακό πρακτορείο ειδήσεων S&P Global Platts ήταν αρκετά υψηλό. για να αποτρέψει τους αγοραστές από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Η Platts ανέφερε ότι οι φορτωτές ακυρώνουν τις προγραμματισμένες κρατήσεις για να συλλέξουν φορτία αργού πετρελαίου από το Νοβοροσίσκ.

Ένας από τους κύριους προορισμούς για το αργό που εξάγεται από τον τερματικό σταθμό είναι το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, όπου τροφοδοτείται σε ένα δίκτυο αγωγών προς την Ευρώπη. Με την Οδησσό να αναμένεται να βρεθεί υπό ρωσικό βομβαρδισμό εντός ημερών, η διαδρομή αυτή ουσιαστικά έχει κλείσει.

Η παραγωγή στο γιγάντιο κοίτασμα Tengiz που λειτουργεί από τη Chevron του Καζακστάν και η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού CPC συνεχίζεται κανονικά, αν και χάρη στον «κίνδυνο πολέμου» η τιμή του αργού πετρελαίου του Καζακστάν έχει πέσει, παρά τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Η ροή αργού πετρελαίου από το Καζακστάν προς το Νοβοροσίσκ μπορεί να συνεχίζεται προς το παρόν, αλλά οι δεξαμενές αποθήκευσης στον τερματικό σταθμό έχουν την ικανότητα να διατηρούν μόνο περίπου οκτώ ημέρες ροής με πλήρη χωρητικότητα. Μόλις γεμίσει, η ροή θα πρέπει να σταματήσει, κάτι που με τη σειρά του θα αναγκάσει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα κοιτάσματα του Καζακστάν.

Το Καζακστάν έχει όντως εναλλακτικές διαδρομές εξαγωγής, αλλά κανένας δεν θα μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειες που προκλήθηκαν εάν το CPC κλείσει. Έως και το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου του Καζακστάν εξάγεται μέσω άλλων ρωσικών αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου Druzhba μήκους 4.000 χιλιομέτρων που προμηθεύει διυλιστήρια σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και δυτικά μέχρι τη Γερμανία, αν και αυτή η διαδρομή αντιμετωπίζει επίσης κλείσιμο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέξει να απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία .

Το Καζακστάν έχει επίσης μια ανατολική εξαγωγική διαδρομή, έναν αγωγό προς την Κίνα ικανό να μεταφέρει 20 μετρικούς τόνους ετησίως, ή περίπου το ένα τρίτο της χωρητικότητας του CPC. Αυτή η γραμμή μεταφέρει επίσης αργό πετρέλαιο από ρωσικά κοιτάσματα, τα οποία εάν μπλοκαριστούν θα άφηναν περισσότερη χωρητικότητα για τις εξαγωγές του Καζακστάν.

Τέλος, μια άλλη επιλογή για τους παραγωγούς πετρελαίου του Καζακστάν θα μπορούσε να είναι ο αγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Γεωργίας στη Μεσόγειο της Τουρκίας, ο οποίος ήδη μεταφέρει λίγο αργό πετρέλαιο από το Καζακστάν.

Μαρία Μπερτζελέτου

καζακστάνπόλεμοςΡωσίαΟυκρανία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα