Το καλύτερο δίμηνο ράλι εδώ και δεκαετίες για τα ομόλογα

Η παγκόσμια αγορά χρέους βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σημειώσει την καλύτερη δίμηνη επίδοση που έχει καταγραφεί εδώ και 10ετίες, καθώς οι επενδυτές ενισχύουν τις προσδοκίες τους ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής απόδοσης του Bloomberg έχει αυξηθεί σχεδόν 10% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη δίμηνη πορεία του σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1990.

Παρ’

όλα αυτά, οι ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους για ύφεση εξακολουθούν να διαπερνούν τις αγορές. Αυτό υπογραμμίζει την περίπτωση του ιδίου χρέους, με τους traders να στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ίσως χρειαστεί να μειώσουν επιθετικά τα επιτόκια το επόμενο έτος για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Οι swaps traders ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος και κατά 170 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού μετά την έναρξη της πιο επιθετικής αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.

Τέτοιες προοπτικές βοήθησαν στην προσέλκυση ισχυρής ζήτησης για ομόλογα δύο και πέντε ετών σε δημοπρασίες αυτή την εβδομάδα. Η πώληση επταετούς χρέους αργότερα την Πέμπτη είναι το επόμενο τεστ της ζήτησης.

Η πτώση των αποδόσεων οδήγησε επίσης το δολάριο χαμηλότερα, στέλνοντας τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο σε υψηλά πολλών μηνών και ενισχύοντας τις αποδόσεις χρέους σε ξένο νόμισμα. Το ευρώ, το γεν και η λίρα βρίσκονται στα ισχυρότερα επίπεδά τους εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, ενός παγκόσμιου δείκτη αναφοράς δανεισμού, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 120 μονάδες βάσης από την κορύφωσή τους τον Οκτώβριο σε περίπου 3,82% στις συναλλαγές στην Ευρώπη την Πέμπτη. Οι τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ, τα κρατικά ομόλογα καθώς και τα γαλλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην άνοδο του δείκτη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η ισχυρή απόδοση των τίτλων που υποστηρίζονται με στεγαστικά δάνεια από τα μέσα Οκτωβρίου αψηφά μια θεωρία ότι συνήθως έχουν χαμηλότερη απόδοση σε άλλους τύπους ομολόγων όταν οι αποδόσεις πέφτουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τίτλοι είχαν υποτιμηθεί καθώς τα περιθώρια των αποδόσεών τους διευρύνθηκαν στα ομόλογα, αναφέρει το Bloomberg.

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης παγκοσμίως καταγράφουν επίσης ράλι, με απόδοση σχεδόν 11% από τις αρχές Νοεμβρίου και σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο δύο μηνών που έχει καταγραφεί, με βάση δείκτη Bloomberg με δεδομένα που χρονολογούνται από το 2001. Η σύσφιξη των περιθωρίων βοήθησε τις πιστώσεις να υπεραποδίδουν το δημόσιο χρέος σε αυτό το χρονικό διάστημα.

#Bloomberg #αποδόσεις_ομολόγων #ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ_ΑΓΟΡΑ_ΧΡΕΟΥΣ #ύφεση #SWAPS_TRADERS #μειώσεις_επιτοκίων
Keywords
Αναζητήσεις
to-kalytero-dimino-rali-edo-kai-dekaeties-gia-ta-omologa.htm
Τυχαία Θέματα