Το γεωπολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή «θορυβεί» το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η συνεδρίαση της Δευτέρας (15/4) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την έντονη μεταβλητότητα να είναι το κυρίαρχο στοιχείο της συνεδρίασης. Ελάχιστες μετοχές διασώζονται στο ταμπλό, ενώ σε υψηλά επίπεδα, άνω των 20 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται ο τζίρος.

Η νευρικότητα γίνεται έκδηλη από την πορεία που ακολουθεί ο Γενικός Δείκτης κατά την πρώτη ώρα. Η μαζική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ με δεκάδες drones και πυραύλους το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν αφήνει αδιάφορη την εγχώρια αγορά, η

οποία δείχνει λιγότερη ψυχραιμία σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια.

Οι πωλητές έκαναν αμέσως αισθητή την παρουσία τους οδηγώντας το Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας των 1.383 μονάδων. Γρήγορα ανακτήθηκαν οι δυνάμεις και ο ΓΔ πλησίασε εκ νέου τις 1.400 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.397 μονάδες. Ωστόσο, λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας, ο δείκτης αναδιπλώνει και επανέρχεται στα χαμηλά ημέρας.

Πλέον, το Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται περίπου στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, με απώλειες 1,08% στις 1.385,43 μονάδες. Ο FTSE 25 κινείται πτωτικά κατά 0,67% στις 3.373,10 μονάδες, ο Mid Cap κινείται χαμηλότερα κατά 1,50% στις 2.227,57 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης χάνει 1,07% στις 1.189,39 μονάδες.

Μεταξύ άλλων, ισχυρή πτώση καταγράφουν η ΔΕΗ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Aegean, με την τελευταία να επηρεάζεται περισσότερο από τις γεωπολιτικές αναταράξεις λόγω των επιπτώσεων στις αεροπορικές μεταφορές. Αντίθετα, τα διυλιστήρια (Motor Oil και HELLENiQ ENERGY) σημειώνουν ήπια άνοδο, καθώς επωφελούνται από το διαφαινόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Δείτε εδώ τις μετοχές με τις ισχυρότερες μεταβολές στο ταμπλό

#Χρηματιστήριο_Αθηνών
Keywords
Τυχαία Θέματα