Το Ελσίνκι αξιώνει €8 δισ. για την κρατικοποίηση της Uniper

Αποζημίωση ύψους έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ζητήσει η Φινλανδία από τη Γερμανία, αν το Βερολίνο εθνικοποιήσει την εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, δήλωσε σήμερα (16/9) η Φινλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διαχείρισης Ιδιοκτησίας, Tytti Tuppurainen.

Η Uniper, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση θα

μπορούσε να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία, καθώς αναζητά περαιτέρω βοήθεια πέραν του πακέτου που συμφωνήθηκε με το Βερολίνο τον Ιούλιο.

«Είναι απολύτως σαφές ότι η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει στη Γερμανία να εθνικοποιήσει την Uniper χωρίς αποζημίωση», δήλωσε η Tuppurainen στο φινλανδικό κοινοβούλιο. «Η Φινλανδία πρέπει να αποζημιωθεί και θα επιμείνουμε στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από τη Fortum στην Uniper θα παραμείνει ως εκκρεμής απαίτηση προς εμάς», δήλωσε η ίδια.

Το ποσό αντιστοιχεί στο δάνειο των μετόχων και την εγγύηση της μητρικής εταιρείας που παρείχε η Fortum στην Uniper νωρίτερα φέτος.

εθνικοποίησηFORTUMUniperΦινλανδίαΓερμανία
Keywords
Τυχαία Θέματα