Το ΔΝΤ «βλέπει» κορύφωση του πληθωρισμού στο 3,6% το φθινόπωρο

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το φθινόπωρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για να αρχίσει στη συνέχεια να αποκλιμακώνεται στα επίπεδα προ της πανδημίας μέχρι τα μέσα του 2022, αν και υπάρχει ο κίνδυνος κάποια άλματα των τιμών λόγω των ανισορροπιών στις αγορές να αποδειχθούν πιο επίμονα, όπως εκτιμά το Ταμείο.

Η βασική πρόβλεψη του ΔΝΤ για τις προηγμένες οικονομίες δείχνει κορύφωση του πληθωρισμού στο 3,6% το φθινόπωρο του 2021 και στη συνέχεια πτώση στο 2% περίπου

μέχρι τα μέσα του 2022.

Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να δουν τον πληθωρισμό να υποχωρεί περίπου στο 4% το επόμενο έτος, έχοντας πρώτα σκαρφαλώσει στο 6,8% αυτό το φθινόπωρο.

Οι τελευταίες προβλέψεις του Ταμείου είναι στο τελευταίο τεύχος του «World Economic Outlook» που δημοσιεύτηκε σήμερα (6/10). Παράλληλα, οι προβλέψεις έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία αναμένει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 θα υποχωρήσει κάτω από το 6% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός οδηγήθηκε το τελευταίο διάστημα από την απελευθέρωση της καταπιεσμένης ζήτησης -λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας- και τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις καθώς και από τη ραγδαία άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και τις ελλείψεις και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων κατά 40% από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει πλήξει με σφοδρότητα τις χώρες χαμηλού εισοδήματος», αναφέρει το ΔΝΤ.

World Economic OutlookΔιεθνές Νομισματικό Ταμείοπληθωρισμόςπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα