Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατάργησε το δικαίωμα των αμβλώσεων

Εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα χάσουν το νόμιμο δικαίωμα στην άμβλωση, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο.

Το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση-ορόσημο Roe v Wade, για το δικαίωμα στην άμβλωση που υπήρχε από το 1973!

Συνεπώς, πλέον, θα ισχύει ό,τι ορίζεται μεμονωμένα σε κάθε πολιτεία.

Οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ

αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις.

Δεκατρείς έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένοι άλλοι είναι πιθανό να περάσουν γρήγορα νέους περιορισμούς.

Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει αμβλώσεις.

Το σκεπτικό της απόφασης

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ «ήταν εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.

δικαίωμααμβλώσειςέγκυεςΗΠΑγυναίκες
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα