Το SCOTUS του σκότους

Το Supreme Court of the United States (SCOTUS), το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «σόκαρε» με την απόφασή του να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε εθνική επίπεδο.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, ωστόσο, μπορούν να πιστοποιήσουν πως ήταν μία αναμενόμενη απόφαση, συντονισμένη μάλιστα από την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διορίσει στη θητεία του τρία μέλη στο

Ανώτατο Δικαστήριο, για να δημιουργήσει την κατάλληλη σύνθεση, που θα έφερνε αυτό το αποτέλεσμα, που η ακροδεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών είχε ως διακαή πόθο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Τραμπ, σχολιάζοντας την απόφαση έκανε λόγο για «θέλημα Θεού». Ίσως και να εννοούσε τον εαυτό του.

Εν πάση περιπτώσει, πολλά διεθνή ΜΜΕ έγραψαν ότι οι ΗΠΑ γυρίζουν 50 χρόνια πίσω με αυτή την απόφαση, καθώς το δικαίωμα στην άμβλωση είχε κατοχυρωθεί στη δεκαετία του ’70. Μόνο που στην πραγματικότητα, η κατάσταση εν έτει 2022 είναι ακόμα πιο δύσκολη για τις αμερικανίδες γυναίκες. Και είναι πράγματι έτσι γιατί οι ζωές μας είναι πια ψηφιακές, κάτι που δεν ίσχυε το 1970. Κανείς δεν μπορεί να... κρύψει τίποτα.

Οι πιο... light υπέρμαχοι της απόφασης ισχυρίζονται πως η απαγόρευση δεν είναι καθολική σε όλες τις πολιτείες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί μια γυναίκα από το Μιζούρι να πάει στην Καλιφόρνια να κάνει άμβλωση και να επιστρέψει.

Εκτός από το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά και τις δυσκολίες που μπορεί να κρύβει (πχ για μία 18χρονη κοπέλα με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη), το βασικό ερώτημα είναι «πώς θα επιστρέψει στο Μιζούρι ή τη Λουιζιάνα, αν η άμβλωση είναι ποινικό αδίκημα;»

Τον Μάιο, η Λουιζιάνα προώθησε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε σε ασθενείς που κάνουν έκτρωση να κατηγορούνται για φόνο. Η πρόταση αποσύρθηκε, αλλά η απειλή υπάρχει.

Επίσης, το να κανονίσεις να ταξιδέψεις, να πας σε ένα νοσοκομείο να κάνεις την επέμβαση, να πληρώσεις και να γυρίσεις, είναι κάτι που στην εποχή μας δεν γίνεται στα κρυφά. Θα υπάρχουν ψηφιακά χνάρια για κάθε κίνηση.

Πλέον, επικοινωνούμε με τα κινητά, στέλνουμε μηνύματα, βγάζουμε φωτογραφίες, κάνουμε πληρωμές online, κρατήσεις για τα ταξίδια online, ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Πώς να κρύψει λοιπόν μια γυναίκα ότι έκανε ή θέλει να κάνει άμβλωση; Δεν θα μπορεί να βγάλει καν εισιτήριο να ταξιδέψει, αν πρώτα έχει πάει σε ένα νοσοκομείο, που θα της έχει επιβεβαιώσει ότι είναι έγκυος.

Δεν θα μπορεί να πάρει τα χάπια αμβλώσεων, καθώς η συνταγογράφηση των φαρμάκων και η αποστολή τους γίνεται ηλεκτρονικά. Συνεπώς, θα μπλοκάρεται.

Η αστυνόμευση του γυναικείου σώματος ως προς την αναπαραγωγική διαδικασία είναι πια νόμιμη και κατοχυρωμένη από πολλές πλευρές.

Συνεπώς, οι παράνομες εκτρώσεις θα αυξηθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών. Το κόστος για μια ασφαλή άμβλωση θα ανέβει κι άλλο, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τις γυναίκες με χαμηλότερα εισοδήματα, αυτές που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, τις γυναίκες των μειονοτήτων.

Οι θάνατοι γυναικών από παράνομες εκτρώσεις μακριά από ασφαλές περιβάλλον θα αυξηθούν, ενώ οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες στις ζωές των γυναικών μπορούν να γίνουν αβάσταχτες. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αυξηθούν επίσης οι προσπάθειες να κάνουν μόνες τους αμβλώσεις ή ακόμα και να αυτοκτονήσουν.

Γιατροί

Και φυσικά υπάρχει και η μεριά των γιατρών, που σε Πολιτείες όπου απαγορεύονται οι αμβλώσεις, έρχονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και κινδυνεύουν και αυτοί με τη σειρά τους, με ποινικές διώξεις.

Στο Μιζούρι, φέτος, ένας νομοθέτης πρότεινε ένα μέτρο που θα επέτρεπε σε ιδιώτες να μηνύσουν οποιονδήποτε βοηθά έναν κάτοικο της πολιτείας να κάνει άμβλωση αλλού. «Το πλησιέστερο ανάλογο σε αυτό το είδος νομοθεσίας είναι ο νόμος για τους φυγάδες σκλάβους του 1793», σχολιάζει εύστοχα το περιοδικό New Yorker.

Οι γιατροί σε απαγορευμένες πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να αρνούνται να θεραπεύουν τις γυναίκες που βρίσκονται στη μέση των αποβολών, φοβούμενοι ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έκτρωση.

Οι εισαγγελείς άλλωστε έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα εάν πιστεύουν ότι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να ήταν σκόπιμη.

Οι γιατροί είναι σίγουρο πως δεν θα μπορούν να κάνουν με καθαρό μυαλό τη δουλειά τους. Στο παρελθόν, άλλωστε έχουν κατηγορηθεί για αμβλώσεις, ενώ το έμβρυο ήταν σάπιο και θα σκότωνε την έγκυο γυναίκα, αλλά η καρδιά τους ακόμα χτυπούσε.

Γενικώς, η νέα κατάσταση που δημιουργείται από την απόφαση είναι εξοργιστικά σουρεαλιστική και σκοτεινή.

Δυστυχώς, ο αναθεωρητισμός είναι πια στην ημερήσια διάταξη παγκοσμίως. Κεκτημένα ετών χάνονται. Οι πόλεμοι επιστρέφουν, ανθρώπινα δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα για δεκαετίες, χάνονται. Το σκοτάδι βαθαίνει. Ο διχασμός αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Πρέπει να παλέψουμε για να τον αποτρέψουμε.

Για να το πετύχουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ μάς αφορά όλους. Λέει ουσιαστικά πως αν «με οποιονδήποτε τρόπο» μια γυναίκα μείνει έγκυος είναι υποχρεωμένη να γεννήσει και να φροντίσει το παιδί για δύο δεκαετίες, ανεξάρτητα από τις μόνιμες και δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για το σώμα της, την καρδιά της, το μυαλό της, την οικογένειά της, την ικανότητά της να του εξασφαλίσει μια καλή ζωή. Δεν υπολογίζει καθόλου, τα σχέδια, τις φιλοδοξίες και γενικότερα τη ζωή της γυναίκας. Δεν ασχολείται καν με το πώς έμεινε μια γυναίκα έγκυος. Αν η εγκυμοσύνη προέκυψε από ελλειπή αντισύλληψη ή από τον βιαστή της. Η γυναίκα έχει υποχρέωση να γεννήσει. Ο άνδρας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να φύγει, να μείνει. Δεν δίνει λογαριασμό. Αλλά ακόμα κι αυτός, αν είναι "τυπικός", θα πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί που δεν θέλει.

Την ίδια ώρα για την Πολιτεία, το... χρέος της τελειώνει εξασφαλίζοντας πως δεν θα γίνει η άμβλωση. Στη συνέχεια το γεννημένο παιδί, ας κάνει ό,τι θέλει. Ας πεθάνει της πείνας, ας έχει μια μάνα δυστυχισμένη. Στην τελική, μόλις γίνει 18 ετών μπορεί να πάρει ένα όπλο και να ξεσπάσει.

SCOTUSΗΠΑΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟαμβλώσειςάμβλωσηΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα