Το 3,8% του ΑΕΠ της θα δώσει η Γερμανία για «πακέτα» ανακούφισης

Τα τρία πακέτα ανακούφισης που έχει προαναγγείλει η γερμανική κυβέρνηση για την περίοδο 2022-2024, θα κοστίσουν περίπου 135 δισ ευρώ, ποσό που είναι ίσο με το 3,8% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo.

Όπως τονίζει ο Max Lay, ερευνητής του ινστιτούτου που ειδικεύεται στη φορολογία: «Αυτός ο υπολογισμός δεν συμπεριλαμβάνει τη μείωση

της τιμής του φυσικού αερίου και του ρεύματος που υπολογίζεται σε επιπλέον 90 δισ ευρώ και δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τo γερμανικό κοινουβούλιο». Μάλιστα εκτιμά οτι από τα δισεκατομμύρια που πρόκειται να δοθούν για τα τρία πακέτα στήριξης θα διανεμειθούν 33,3 δισ για φέτος , 49 δισ. για την επόμενη χρονιά και περίπου 52,2 δισ για το 2024.

Κίνδυνοι για την οικονομία αν δοθούν ασύστολα ποσά για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Οι απώλειες στο πραγματικό εισόδημα που οφείλονται και στις υψηλές τιμές στην ενέργεια θα βαρύνουν την κοινωνία στο σύνολό της υποστηρίζει ο Andreas Peichl του ινστιτούτου Ifo. «H κυβέρνηση δε μπορεί να αποτρέψει αυτές τις απώλειες, μπορεί μόνο να κάνει κάποιες αναδιανομές. Αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να θωρακίσει ολόκληρο τον πληθυσμό, είτε πρέπει να παρέχει λιγότερα δωρεάν αγαθά, είτε πρέπει να αυξήσει τη φορολογία στο μέλλον. Η βοήθεια εκ μέρους της κυβέρνησης πρέπει να ακολουθήσει δύο κανόνες: να διατηρεί τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλους τους τομείς και να παρέχει βοήθεια μόνο στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί περισσότερο».

«Το μεγαλύτερο κομμάτι φέτος είναι τα καθαρά 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις εφάπαξ πληρωμές ενέργειας στους εργαζομένους», προσθέτει ο Lay. Ακολουθούν 6 δισ. ευρώ για το ενεργειακό επίδομα των συνταξιούχων, μετά 3,1 δισ. ευρώ για την προσωρινή μείωση του ενεργειακού φόρου, 2,7 δισ. ευρώ για την αύξηση του βασικού φορολογικού βοηθήματος, 2,5 δισ. ευρώ για το εισιτήριο των 9 ευρώ και 2,0 δισ. ευρώ για τη μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο. Το επόμενο έτος, αυτή η μείωση του ΦΠΑ φυσικού αερίου θα κοστίσει έως και 6,5 δισ. ευρώ.

ΑΕΠΓερμανίαΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα