Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μισέλ και Μέρκελ για την Τουρκία

21:10 9/9/2020 - Πηγή: Reporter

Τηλεδιάσκεψη είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ανάμεσά τους ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η 'Ανγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για μια προπαρασκευαστική διάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο

πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της επίσκεψης του στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς και ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, για τα δύο βασικά θέματα στην ατζέντα, που είναι η Τουρκία και η Κίνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ασφαλώς και η πρόταση πολυμερούς διάσκεψης για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Πρόκειται για πρόταση που προωθεί ο Σαρλ Μισέλ, με τις... ευλογίες της Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα, ωστόσο, διατηρεί τις επιφυλάξεις της και φυσικά επιμένει πως για κάθε προσπάθεια διαλόγου, προϋπόθεση αποτελεί η απομάκρυνση του τουρκικού στόλου, συμπεριλαμβανομένου του ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τη θέση αυτή κατέστησε σαφή η Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε πως βασικό θέμα στην ατζέντα αυτή τη συμφωνία, θα έρθει στην Ελλάδα την προσεχή εβδομάδα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Ανάλογη τηλεδιάσκεψη είχε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ελλάδα και Κύπρος ζητούν από την ΕΕ να υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αν δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μέχρι το διήμερο της Συνόδου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςΜισέλΜέρκελΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα