Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Το βλέμμα στον πληθωρισμό

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (30/6), αφού σημείωσαν οριακά κέρδη όλη την εβδομάδα, με τους επενδυτές να περιμένουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές εξόρυξης και αυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγούνται των κερδών, καθεμία με άνοδο 0,8%, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν0,7%.

Οι έμποροι περιμένουν τα

στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για να δουν εάν η περαιτέρω δημοσιονομική αυστηρότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο βασικός πληθωρισμός για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 6,1%.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι νικήσαμε την άνοδο των τιμών καταναλωτή. «Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό. Αλλά η φύση της πρόκλησης για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ αλλάζει», δήλωσε η Λαγκάρντ στην εκδήλωση της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε τον Ιούνιο περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,5% έναντι 5,2% τον Μάιο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης μόλις 0,1% υψηλότερα, ενισχυμένες από τα ισχυρά κέρδη και την επακόλουθη άνοδο της τιμής της μετοχής της H&M κατά 17%.

Ο δείκτης πληθωρισμού που προτιμά η Federal Reserve, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αναμένεται επίσης εντός της ημέρας.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περιμένουν ο βασικός PCE, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να έχει σημειώσει άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο και να έχει προσθέσει 4,7% σε ετήσια βάση. Τον Απρίλιο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σημείωσε άνοδο 4,7% σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,67% στις 459,68 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,70% στις 16.055,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,72% στις 7.365,14 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,45% στις 7.505,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,80% στις 28.154 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,68% στις 9.572,99 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,43% στις 5.924,93 μονάδες.

DAX 30Stoxx Europe 600ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα