Θεσμοί: «Καρότο» η επενδυτική βαθμίδα, με... μαστίγιο για πρωτογενές πλεόνασμα

O επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα, Paolo Fioretti, από το συνέδριο του Economist εκτίμησε πως είναι εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, πιθανότατα το β' εξάμηνο του 2023. Όπως, όμως και οι υπόλοιποι επικεφαλής των Θεσμών, στάθηκε ιδιαίτερα στη δημοσιονομική σύνεση και τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Fioretti υπογράμμισε

μάλιστα πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι το καταλυτικό στοιχείο για να επιτευχθεί ο στόχος.

Η ανάγκη επιστροφής της Ελλάδας σε ένα «σώφρον δημοσιονομικό μονοπάτι» είναι επίσης κρίσιμη, όπως είπε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023.

Ο P. Fioretti προέτρεψε για περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες – προειδοποίησε ότι λόγω της διεθνούς κρίσης ενδέχεται να υπάρξει αύξηση των NPLs το επόμενο διάστημα – αλλά και για επιπλέον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης σε τομείς όπως η δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Fioretti, μέχρι στιγμής, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει αισθητά μετά την πανδημία, διατηρώντας τη δυναμική που απέκτησε χάρη στη βελτιωμένη χρηματοοικονομική της εικόνα, μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα των προηγούμενων ετών.

Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό για την Ελλάδα να διατηρήσει το μεταρρυθμιστικό της μομέντουμ, γεγονός που συνδέεται και με τον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, παρατήρησε από το βήμα του Economist η επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Julia Lendvai.

Αναφερόμενη στις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επεσήμανε ότι μειώθηκαν ουσιαστικά, από 40,6% το 2019 σε 12,1% σήμερα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «σημαντικό απόθεμα χρέους παραμένει στην οικονομία», σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2021 στα χέρια των servicers βρισκόταν χρέος ύψους 79,7 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 40% του ΑΕΠ.

«Το μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μένει ακόμα να γίνει», σχολίασε η κ. Lendvai. Προσθέτοντας ότι η απομόχλευση χρέους είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία η οποία μπορεί να οδηγεί σε παρατεταμένες περιόδους υποεπένδυσης.

Martin Bijsterbosch, επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε περιόδους οικονομικής αστάθειας στο παρελθόν, αλλά αυτές οι νέες πηγές ευαλωτότητας φαίνονται διαφορετικές, καθοδηγούμενες περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες», τόνισε από τη μεριά του ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα Martin Bijsterbosch.

Για τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα του ενεργητικού τους και πως θα πρέπει να διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας ώστε να μπορούν να απορροφούν πιθανές ζημίες. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων οι οποίες αφενός θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και των μεταρρυθμίσεων, αφετέρου θα βοηθήσουν τη χώρα να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Andres Martinez, εμπειρογνώμων οικονομικού τομέα, Παγκόσμια Τράπεζα
«Μπορεί η εξάλειψη της διαδικασίας αποκατάστασης να είναι λίγο αμφιλεγόμενη, ακόμη και σήμερα ακούω ότι οι περιπτώσεις αναδιοργάνωσης είναι πολύ λίγες, όμως κοιτάζοντας κανείς πλέον τον ελληνικό πτωχευτικό κώδικα συμπεραίνει ότι καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των προδιαγραφών που υπαγορεύει η διεθνής βέλτιστη πρακτική», εκτίμησε ο εμπειρογνώμων οικονομικού τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας Andres Martinez.

Ο ίδιος στάθηκε πάντως στην ανάγκη αναζήτησης μιας εναλλακτικής, ταχείας και απλοποιημένης, διαδικασίας για τις μικρές και πολύ επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δεν λειτουργεί η ανάθεση υποθέσεων αφερεγγυότητας για αυτές τις επιχειρήσεις στα κατώτερα δικαστήρια, τα οποία είναι απασχολημένα με μια μεγάλη γκάμα υποθέσεων.

Ευρύτερα, σημείωσε ότι οι δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να εκπαιδεύονται σε θέματα αφερεγγυότητας, τονίζοντας ότι τα συστήματα με την καλύτερη φήμη στον συγκεκριμένο τομέα έχουν και δικαστές ιδιαίτερα εξειδικευμένους σε ανάλογες υποθέσεις.

ΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα