Θεοδωρίδου: Πιθανή ετήσια αναμνηστική δόση- Θεμιστοκλέους: SOS για τους 60+

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος πραγματοποιούν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε

πως μία ετήσια αναμνηστική δόση είναι πιθανή στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον.

Επισήμανε δε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την δεύτερη δόση και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό και της μητέρας και του βρέφους. Όπως είπε ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος.

Η πορεία των εμβολιασμών

Πάνω από 6,8 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. περισσότερα από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει καλή συμμετοχή στο κλείσιμο ραντεβού. Πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης κλείστηκαν την τελευταία μία εβδομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 660 χιλιάδες άτομα για αναμνηστική δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι είναι αναγκαίο να γίνει το εμβόλιο της γρίπης, που μπορεί ακόμη και να χορηγηθεί μαζί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Όσον αφορά τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων», η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν καθιερώθηκε από επίσημο φορέα, αλλά από τις παρατηρήσεις στην κοινότητα. Η πανδημία έχει τον αρνητικό της αντίκτυπο σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Η βαρύτητα του χαρακτηρισμού έχει σαν στόχο να δείξει ότι είναι τα άτομα που κυρίως θα θιγούν από την επιδημία. «Το καθιέρωσαν τα αποτελέσματα», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι που έκαναν εισαγωγή είναι μειοψηφία. Η πανδημία των ανεμβολίαστων, ισχύει. Το βλέπουμε και στη χώρα μας. «Αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, πάλι θα είχαμε κρούσματα και νοσηλείες, αλλά δεν θα μιλούσαμε για πανδημία. Θα ήταν όλα τα κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι, εμβολιασμένοι και θα ήταν πολύ μικρότερος αριθμός», σημείωσε.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε μέτρα για την τρίτη δόση.

Θεοδωρίδουκορονοιόςεμβόλια
Keywords
Τυχαία Θέματα