Τέλος στο πτωτικό σερί τριών εβδομάδων της Wall Street

23:35 3/3/2023 - Πηγή: Reporter

Αίσιο τέλος είχε η γεμάτη μεταβλητότητα και αναταράξεις εβδομάδα για τη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν με ημερήσια κέρδη άνω του 1%. Το «φρένο» στο ράλι των ομολογιακών αποδόσεων έδωσε ώθηση στην αμερικανική αγορά, προκειμένου να βάλει τέλος στο σερί των τριών εβδομαδιαίων απωλειών που προηγήθηκαν.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/3) ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,17% στις 33.390,84 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,63% στις 4.046,15 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,97% στις 11.689,01 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,75%, ο S&P 500 κέρδισε 1,9% και ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,04%.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε κάτω από το 4% υποχωρώντας κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 3,98% και το 2ετές διαμορφώθηκε στο 4,87% σημειώνοντας πτώση τριών μονάδων βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, σε αναπτυξιακή τροχιά πέρασε το Φεβρουάριο ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global. Ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες «σκαρφάλωσε» στο 50,6 το Φεβρουάριο από 46,8 τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global που ήταν στο 50,5. Ο δείκτης ISM υπηρεσιών υποχώρησε στις 55,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από 55,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στις 54,3 μονάδες.

Εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο και τον χρυσό

Κέρδη σε επίπεδο ημέρας και εβδομάδας σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να παίρνει τα… πάνω του μετά τη διάψευση των φημών που έκαναν λόγο για απομάκρυνση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ. Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα ότι η αυξανόμενη ρήξη με τη Σαουδική Αραβία σήμαινε ότι τα ΗΑΕ συζητούσαν την αποχώρησή τους από τον OPEC, μια κίνηση που ενδεχομένως θα τα άφηνε ελεύθερα να αυξήσουν την παραγωγή.

Οι τιμές του πετρελαίου έλαβαν επίσης ώθηση από τη νέα αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε πως τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα φτάνοντας στα 480,2 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν για 10η εβδομάδα.

Στις σημερινές συναλλαγές, το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 1,2% στα 79,13 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης με εβδομαδιαία κέρδη 3,6%. Παράλληλα, το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 85,32 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο με κέρδη εβδομάδας στα 3,1%.

Θετικά πρόσημα σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση σημείωσε και ο χρυσός, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύεται από την αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου και από την ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε σήμερα 0,8% ή 14,10 δολάρια και έκλεισε στα 1.854,60 δολάρια ανά ουγγιά με εβδομαδιαία κέρδη 2,1%.

Το ασήμι παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 1,6% στα 21,24 δολάρια ανά ουγγιά με εβδομαδιαία κέρδη επίσης στο 2,1%. Αντίθετα, ο χαλκός παράδοσης Μαΐου έκλεισε με απώλειες 0,2% στα 4,07 δολάρια ανά λίβρα, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με άνοδο 2,9%.

WALL STREET ΗΠΑΥπηρεσίεςΟΜΟΛΟΓΑχρυσόςΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα