Τελική ευθεία για το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών δηλώσεων- Οι εκκρεμότητες

«Πολύ σύντομα αν όχι αυτή την εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά το πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή για εφάπαξ καταβολή, τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν. Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τη διατήρηση και φέτος της μειωμένης προκαταβολής φόρου, ανέφερε ότι

οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι.

«Δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης» αλλά «θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι «θέλουμε να το υλοποιήσουμε, όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι πολύ νωρίς». «Μόλις σήμερα καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Εξήγησε πως «αυτό τι σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία» αλλά «αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές πως «λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών» με στόχο ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Είπε επίσης πως μία άλλη εκκρεμότητα των δηλώσεων, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς παράκτιας αλιείας καλύφθηκε από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. «Η ενότητα φορολογικές δηλώσεις αντιμετωπίζεται με ολιστικό τρόπο και θα υπάρχουν ανακοινώσεις» είπε μόλις αξιολογηθούν κάποια επικαιροποιημένα στοιχεία που αναμένει το ΥΠΟΙΚ.

Πάντως με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις σε 8 δόσεις αναμένεται να γίνει και φέτος η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φέτος. Εν τω μεταξύ πέρυσι τέτοια εποχή είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το πέρας της διαδικασίας οριστικοποίησης των ελαφρύνσεων.

Αναπόφευκτα έτσι η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων πάει για το τέλος Ιούλιου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι παρέμεινε ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν θεωρούνταν εμπρόθεσμες.

Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η πρώτη δόση φόρου θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022. Όπως και πέρυσι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν διπλή δόση, τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια θα καταβάλουν τις υπόλοιπες έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου η οποία εξετάζεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από το 2% που εφαρμόστηκε πέρυσι με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.

Επιστρεπτέα 7

Επίσης προσδιόρισε για το τέλος Απριλίου την έναρξη πληρωμών της Επιστρεπτέας 7. Για την πορεία των αιτήσεων στην Επιστρεπτέα 7 είπε πως είναι και θέμα φόρτου εργασίας των λογιστών. Ανέφερε πως χθες, σε μία μέρα, υπήρχαν 40.000 αιτήσεις. «Άρα με αυτό το ρυθμό μπορεί στο τέλος να υπερβαίνουν τις 300.000» που είναι και ο στόχος του ΥΠΟΙΚ με βάση «αυτούς που όντως έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν». Επισήμανε ότι σε προηγούμενους κύκλους πολλοί έκαναν αίτημα «ενώ γνώριζαν ότι δεν είναι δικαιούχοι». Είναι ικανοποιητικός ο αριθμός αιτήσεων, έχει υπερβεί τις 200.000, είπε και εκτίμησε πως στο τέλος Απριλίου θα ξεκινήσουν οι καταβολές χρηματικών ποσών.

Επίσης στα Παραπολιτικά FM ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την εκτίμηση πως το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί με ρυθμό 4,2% περίπου, ανακτώντας έτσι τις μισές απώλειες του 2020. Επίσης παραδέχθηκε δυσκολίες στο δρόμο προς την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών όπως η Γαλλία και προσδιορίζοντας την έλευση των χρημάτων περί το τέλος του 1ου εξαμήνου.

Ανέφερε επίσης πως «ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε όχι μόνο με βασικό σενάριο αλλά και με δυσμενές σενάριο». Έτσι, η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου είναι η στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και «υπάρχουν κινήσεις που προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης» ανέφερε.

Γιώργος Αλεξάκης

ΔΗΛΩΣΕΙΣοικονομικό επιτελείοφορολογικές δηλώσειςηλεκτρονικές συναλλαγέςΧρήστος Σταϊκούρας Επιστρεπτέα προκαταβολή
Keywords
Τυχαία Θέματα