Τεχνητή Νοημοσύνη: Πλεονεκτήματα, αλλά και ρίσκο για τις τράπεζες

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τραπεζών, αλλά ενέχει και ρίσκο, σημειώνει η Bank of America Corporation (BAC) σε έκθεσή της.

«Ενώ η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση – πιθανόν να είναι η πρώτη και σημαντικότερη εφαρμογή της τεχνολογίας AI για τις τράπεζες – έχει τη δυνατότητα

να βελτιώσει την παραγωγικότητα των τραπεζών και να ενισχύσει έτσι τις αποδόσεις, βλέπουμε επίσης κάποιες ευπάθειες σχετικά με την ευρεία χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις τράπεζες», επισημαίνει η ανάλυση με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Τόμας.

Ο κλάδος είναι υπό αυστηρή ρύθμιση και έχει πρόσβαση σε μεγάλο όγκο ευαίσθητων δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να «νιώθουν άνετα με τους κινδύνους που συνοδεύουν τη θεσμοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο διάλογος μεταξύ του κλάδου και των ρυθμιστικών αρχών είναι σε εξέλιξη.

Οι ανησυχίες είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην ασφάλεια και στην «πρόκληση της διατήρησης των περιουσιακών στοιχείων των πελατών ασφαλή σε έναν κόσμο εκδημοκρατισμένης Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει επίσης προσφέρει χαμηλότερα εμπόδια στους παράγοντες απειλών», επισημαίνει.

«Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα έχουν επιταχύνει τις αναλήψεις καταθέσεων», σημειώνει η έρευνα, αναφερόμενη στην κατάρρευση ορισμένων αμερικανικών τραπεζών στις αρχές του έτους και είναι «λιγότερο προφανές ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ένα σαφές αντίδοτο σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη από τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες, αν και με προσοχή, και, εάν η τεχνολογία είναι σε θέση να προσφέρει απτά οφέλη για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και να ενισχύσει τις αποδόσεις, «αυτό είναι πιθανό να αναγνωριστεί με πιο σταθερές έως υψηλότερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας», προσθέτει η έκθεση.

Η Bank of America σημειώνει ότι τα κέρδη σε αυτό το στάδιο από τη χρήση τεχνολογίας AI είναι «λιγότερο απτά».

#τεχνητή_νοημοσύνη #Crypto #ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
techniti-noimosyni-pleonektimata-alla-kai-risko-gia-tis-trapezes.htm
Τυχαία Θέματα