Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο νέος κίνδυνος για τον έλεγχο των ανθρώπων!

Όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του Επιτρόπου Breton, προς την Ρουμάνα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Carmen Avram, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος, να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για κακόβουλους σκοπούς, όπως η προώθηση διακρίσεων, η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η καθιέρωση ηγεμονίας, ο έλεγχος των ανθρώπων, η υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών ή ακόμη και η κατάργηση κυβερνήσεων.

Μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ο Επίτροπος παραδέχεται ότι η χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους είναι ένα παράδειγμα επεξεργασίας βιομετρικών

δεδομένων που, μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέπει την ταυτοποίηση προσώπων και ανήκει σε αυτό που ονομάζεται «απομακρυσμένη βιομετρική αναγνώριση» στη Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από τον βιομετρικό έλεγχος ταυτότητας που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες ασφαλείας και ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα», υπογραμμίζει.

Στην συνέχεια ο Επίτροπος διευκρινίζει ότι ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων για την επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων και η αναγνώριση ενός φυσικού προσώπου απαγορεύεται κατ’ αρχήν, εκτός από συγκεκριμένες συνθήκες όπως όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του ή για λόγους σημαντικού κοινού συμφέροντος, κάτω από ορισμένες περαιτέρω προϋποθέσεις.

«Η ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου επιτρέπεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και κυρίως όταν επιτρέπεται από το δίκαιο της Ένωσης ή των κρατών μελών», τονίζει ο Επίτροπος.

Το θέμα είχε θέσει με την ερώτηση της η Ρουμάνα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Carmen Avram, Ρουμάνα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι:

- Η ευρύτερη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε περαιτέρω ηθικά και ηθικά ζητήματα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική αποδοχή της.

- Είναι μια από τις ευθύνες των ρυθμιστικών αρχών να διασφαλίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς, όπως η προώθηση διακρίσεων, η διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, η καθιέρωση ηγεμονίας, ο έλεγχος των ανθρώπων, η υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών ή ακόμη και η κατάργηση κυβερνήσεων.

- Οι καταναλωτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, όταν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσονται από επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν την αγοραστική και άλλη συμπεριφορά των καταναλωτών.

- Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει επίσης το διαδικτυακό περιβάλλον πολύ πιο ευάλωτο, με κάθε ενέργεια να παρακολουθείται και τα προκύπτοντα δεδομένα να χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τα ενδιαφερόμενα άτομα, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους, και τον τρόπο επεξεργασίας των πληροφοριών.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τιερί ΜπρετόνΕυρωπαίος ΕπίτροποςCarmen Avramτεχνητή νοημοσύνηΚΟΜΙΣΙΟΝυψηλός κίνδυνος
Keywords
Τυχαία Θέματα