Τατάρ:Ο λογιστής της PollyPeck και του Ναδίρ, νικητής στα κατεχόμενα

O Ερσίν Τατάρ αναδείχθηκε νικητής των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, με τις... ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τον υποστήριξε θερμά όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο λογιστής από τη Βρετανία, που έγινε επιχειρηματίας και τώρα πρωταγωνιστεί στην τουρκοκυπριακή σκηνή έχει... πλούσια καριέρα, με πιο «διάσημη» πτυχή την συνεργασία του με τον Ασίλ Ναδίρ πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο της PollyPeck στο Λονδίνο.

Ο Ερσίν Τατάρ γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από όπου αποφοίτησε το 1982. Από το 1982 μέχρι το 1986 ο

Τατάρ εργάστηκε ως λογιστής στη PriceWaterhouse στην Αγγλία και τα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 1991, στην PollyPeck.

Εκεί η θητεία του συνδυάστηκε με ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, καθώς η μικρομεσαία εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του επίσης Τουρκοκύπριου Ασίλ Ναδίρ έγινε κολοσσός και στη συνέχεια μια φούσκα κακοδιαχείρισης που απασχόλησε για χρόνια τη βρετανική Δικαιοσύνη.

Ο Ναδίρ και ο Τατάρ, ωστόσο, διέφυγαν στην Τουρκία, με τον δεύτερο να πιάνει αμέσως δουλειά στην FMC Nurol Defence Industry Co στην Άγκυρα.

Ο Ναδίρ, όμως, όντας φυγόδικος, πήγε στα Κατεχόμενα. Αντιμετώπιζε συνολικά 66 κατηγορίες κλοπής και απάτης στη Βρετανία, αλλά όντας στα Κατεχόμενα απέφυγε τη δίκη, καθώς δεν υπήρχε συνθήκη έκδοσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σαν κινηματογραφική ταινία

Σε συνέντευξη του 2003 με το BBC, ο Ναδίρ δεσμεύθηκε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προσπαθήσει να εκκαθαρίσει το όνομά του.

Πέρασαν χρόνια και τελικά στις 26 Αυγούστου 2010, έχοντας παράσχει εγγύηση ύψους 250.000 £ και έχοντας εξασφαλίσει συμφωνία να μην παραδοθεί στη φυλακή μέχρι τη δίκη του, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του έμενε σε υπερπολυτελές σπίτι με ενοίκιο 20.000 λίρες το μήνα. Τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε το 2012 και ο Ναδίρ κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες κλοπής ύψους περίπου 29 εκατομμυρίων λιρών από την Polly Peck.

Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών, ωστόσο, το 2016 κατάφερε να πετύχει τη μεταφορά του σε τουρκική φυλακή. Με την επιστροφή του στην Τουρκία, ο Ναντίρ κρατήθηκε μόνο για μία ημέρα στη φυλακή προτού αφεθεί ελεύθερος.

Ο Τατάρ στην πολιτική με... πλάτες Ερντογάν

Το ίδιο διάστημα ο Τατάρ είχε αρχίσει να ασχολείται με την πολιτική στα κατεχόμενα, αν και υπήρχαν πληροφορίες πως εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, λόγω της συνεργασίας του με τον Ναδίρ.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε επί χρόνια μέχρι το 2019 να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να μη συλληφθεί.

Όντας στην Τουρκία, ωστόσο, ο Τατάρ είχε έντονη δραστηριότητα στα κοινά, αρχικά ως επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Πολιτιστικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του 1997 και 2001, ενώ το 2003 προσχώρησε στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Είχε προηγηθεί επίσης η εμπλοκή του και με τα media.

Το 2009, ο κ. Τατάρ συμμετείχε στην «κυβέρνηση» αναλαμβάνοντας το αξίωμα του «υπουργού Οικονομικών». Το 2018 εκλέχθηκε στην ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην ηγεσία του οποίου εκλέχθηκε το 2018. Λίγο μετά ανέλαβε την «πρωθυπουργία» στην «κυβέρνηση» συμμαχίας του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ) που διαλύθηκε στα τέλη του 2020, την στιγμή που ο κ. Τατάρ διεκδικούσε την ηγεσία της κοινότητάς του, με απόφαση Ερντογάν.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2020 ο Τατάρ κέρδισε τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα δημιουργώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στον Κυπριακό λαό, κάνοντας μάλιστα προκλητική είσοδο με το προεκλογικό άνοιγμα στα Βαρώσια. Πρόκειται για έναν εθνικιστή ηγέτη, που θεωρείται πως δύσκολα θα μπορέσει να έχει συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η διακυβέρνηση Ακιντζί μοιάζει με χαμένη ευκαιρία και πολλοί αναλυτές στην Κύπρο "φοβούνται" πως ο Τατάρ θα περιπλέξει το ζήτημα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚΥΠΡΟΣΤατάρΝαδίρΤΟΥΡΚΙΑκατεχόμεναεκλογέςΝΙΚΗΤΗΣPollyPeck
Keywords
Τυχαία Θέματα