Ταμείο Ανάκαμψης: Εγγυήσεις για μεταρρυθμίσεις ζητά ο Βορράς

Ο δρόμος της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης περνάει κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο θα συνδέονται οι χρηματοδοτήσεις με τις μεταρρυθμίσεις, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις ηγετών τις τελευταίες ημέρες.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, ωστόσο, υπάρχει διάθεση συνεννόησης, με τη συνάντηση που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, να δείχνει το... δρόμο.

Διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο, φαίνεται πως το "κλειδί" για τη συμφωνία είναι η σύνδεση

της χρηματοδοτησης των κρατών με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στο σημείο αυτό οι Βόρειοι εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί, ζητώντας όρους μνημονίων, κάτι που δεν αποδέχονται, ομως, οι χώρες του Νότου.

Η Ολλανδία θα επιδιώξει να λάβει εγγυήσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, το ερώτημα είναι τώρα πώς μπορούμε να τις οριστικοποιήσουμε», ανέφερε σήμερα ο Ρούτε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε πολλές συζητήσεις για αυτό στο παρασκήνιο».

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως οι επιδοτήσεις και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στόχευση, Σε αυτό συμφωνεί, άλλωστε και Άνγκελα Μέρκελ, ενώ λογικά θα το αποδεχθούν όλες οι χώρες.

Στο πλαίσιο, όμως, αυτό έχει μεγάλη σημασία ποιοι όροι θα υπάρξουν για τη χρηματοδότηση, τις εκταμιεύσεις, αλλά και ποιο καθεστώς εποπτείας. Κράτη-μέλη του Νότου αλλά και η Γαλλία απορρίπτουν έναν έλεγχο όπως τον είχε υποστεί η Ελλάδα με την τρόικα.

Στο μεταξύ, ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε την Παρασκευή συμβιβαστική πρόταση και οι επαφές των ηγετών θα είναι το επόμενο διάστημα πολλές.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την Τρίτη τον Ισπανό πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας έχουν επίσης κανονίσει συναντήσεις και με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ως (άτυπος) εκπρόσωπος των "σκληρών" του Βορρά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ταμείο ΑνάκαμψηςΟλλανδίαΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣεγγυήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα