Τα υψηλά 5ετίας και το στοίχημα επιβεβαίωσης των 900 μονάδων

Σε ενδιαφέρουσα περίοδο μπαίνει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς το κλείσιμο του Νοεμβρίου και του 11μήνου έγινε με νέο ρεκόρ πενταετίας για το Γενικό Δείκτη, κάτι που αναβαθμίζει γενικότερα την τεχνική εικόνα της αγοράς, αλλά και τις προοπτικές ευρύτερα.

Ο Γ.Δ. βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2015, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά τις σχεδόν πέντε ετών, επιβεβαιώνοντας ότι αλλάζει σταδιακά επίπεδο, εν μέσω βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, την αγορά και τις επιχειρήσεις.

Όλη

την περασμένη εβδομάδα η «μάχη» για τις 900 μονάδες ήταν σφοδρή, με την αγορά να ακροβατεί σε λεπτές τεχνικές ισορροπίες, ενώ την Παρασκευή επιτεύχθηκε κλείσιμο πάνω από αυτό το όριο, ξεπερνώντας και το προηγούμενο ρεκόρ του καλοκαιριού!

Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 901,58 μονάδες με άνοδο 0,20%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες. Πλέον, ο Γ.Δ. θα πρέπει να επιβεβαιώσει σε φίλτρο τριών ημερών τον έλεγχο των 900 μονάδων, άρα οι πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είναι καθοριστικές ως προς αυτό.

Καταλύτης ήταν ο δείκτης FTSE 25 που για άλλη μια συνεδρίαση έκλεισε ανοδικά και στις 2.274,79 μονάδες με οριακή άνοδο 0,13%, έχοντας αρκετά blue chips σε θετική τροχιά. Ο δείκτης αυτός, πλέον δείχνει να επιβεβαιώνει την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 2.250 μονάδων, έχοντας τρία κλεισίματα πάνω από αυτή τη ζώνη και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αυτή την εβδομάδα, τότε είναι μπροστά σε αλλαγή επιπέδου μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η αγορά επιβεβαιώνει το θετικό της momentum με το Νοέμβριο να κλείνει με άνοδο 2,15% σε επίπεδο Γ.Δ. ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 2%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 105,60%.

Ο Νοέμβριος ήταν ο 10ος ανοδικός μήνας στους έντεκα έως τώρα, κάτι που από το 2000 που κρατάει στοιχεία ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης δεν έχει ξανασυμβεί. Θυμίζουμε ότι ο μοναδικός διορθωτικός μήνας φέτος ήταν ο Αύγουστος όπου ο Γ.Δ. είχε πτώση 3,54%.

Η μέση αξία συναλλαγών σε επίπεδο εβδομάδας αυξήθηκε στα 86,9 εκατ. ευρώ, έναντι 73 της αμέσως προηγούμενης, όμως ρόλο έπαιξε και η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI. Πάντως, την Παρασκευή είχαμε «καθαρό» τζίρο 87,46 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι εξαιρετική. Μένει να δούμε τη συμπεριφορά της αγοράς σήμερα και όλη αυτή την εβδομάδα, ύστερα και από το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων διαχειριστών…

χρηματιστήριοτζίροςσυναλλαγέςμετοχέςΑγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα