Τα σενάρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις τιμές πετρελαίου

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά σχετικά με τη διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο βασικό σενάριο η τιμή του πετρελαίου το 2024 θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα και ενδεχομένως να πέσει στα 81 ευρώ το βαρέλι.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές προκλήσεις αναγκάζουν την Παγκόσμια Τράπεζα

να επεξεργάζεται και μία σειρά από σενάρια:

-Το πρώτο, το ονομάζει σενάριο «μικρής αναταραχής» και προβλέπει μία περιορισμένης έκτασης μείωση στην παραγωγή πετρελαίου αντίστοιχη με αυτή που παρατηρήθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη (μείωση κατά 500.000 έως 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν σε εύρος 93 δολαρίων έως 102 δολαρίων το βαρέλι.

-Το σενάριο «μέτριας αναταραχής», που αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στον πόλεμο του Ιράκ το 2003- θα οδηγήσει σε μείωση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου κατά 3 εκατ. έως 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας τις τιμές μεταξύ 109 και 121 δολαρίων ανά βαρέλι.

-Το σενάριο «μεγάλης αναταραχής» της Παγκόσμιας Τράπεζας θυμίζει τον αντίκτυπο του αραβικού εμπάργκο πετρελαίου το 1973, μειώνοντας την παγκόσμια παροχή πετρελαίου κατά 6 εκατ. έως 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό αρχικά θα οδηγήσει τις τιμές ανοδικά στα 140 έως τα 157 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση έως 75%.

Παγκόσμια ΤράπεζαΠΕΤΡΕΛΑΙΟΤιμέςτιμή
Keywords
Αναζητήσεις
ta-senaria-tis-pagkosmias-trapezas-gia-tis-times-petrelaiou.htm
Τυχαία Θέματα