Τα επιτόκια «βαραίνουν» τις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

Ήπια πτώση καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (22/9), καθώς, μετά τις τελευταίες αποφάσεις κεντρικών τραπεζών, διαφαίνεται η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα.

Οι μετοχές των κατασκευών και των υλικών υποχωρούν 0,7%, οδηγώντας τις απώλειες, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται στο «κόκκινο».

Τα χρηματιστήρια ολοκληρώνουν μια ασταθή εβδομάδα και ο ευρωπαϊκός

δείκτης blue chip υποχώρησε 1,3% την Πέμπτη.

Στις ΗΠΑ, η Federal Reserve διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά υιοθέτησε επιθετικό τόνο, σηματοδοτώντας ότι υπάρχει περαιτέρω αύξηση στα χαρτιά αργότερα φέτος και ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλά για παρατεταμένη περίοδο, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ασκήσει συνεχή καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι η ύψιστη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών και η διασφάλιση ότι ο πληθωρισμός δεν θα ανέβει ξανά.

Την Πέμπτη, τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας επέλεξαν να τερματίσουν τις αντίστοιχες σειρές αυξήσεων των επιτοκίων, αν και αμφότερες τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και ότι στο τραπέζι υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις και πιο σταθερά υψηλότερα επιτόκια. Τόσο η σουηδική όσο και η νορβηγική κεντρική τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε την Παρασκευή αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1%, ενώ διατήρησε την πολιτική της για τον έλεγχο των προοπτικών και της καμπύλης αποδόσεων, χωρίς να δώσει ώθηση για να τερματίσει τα τεράστια οικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν μεικτές την Παρασκευή, αντισταθμίζοντας τις προηγούμενες απώλειες, ενώ στις ΗΠΑ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών δείχνουν δείγματα για υψηλότερο άνοιγμα αργότερα μέσα στην ημέρα ,για να ολοκληρώσουν τη δύσκολη εβδομάδα για τους κύριους δείκτες της Wall Street.

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 0,4% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανακάμπτοντας εν μέρει από την πτώση 1,1% τον Ιούλιο.

Ο όγκος πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων αυξήθηκε κατά 1,2% μετά από πτώση 2,6% τον Ιούλιο, η οποία παρεμποδίστηκε από τον βροχερό καιρό, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,6% μετά την πτώση 1,2% τον Ιούλιο.

«Ενώ τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε όγκους καθώς ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, το κόστος ζωής εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο, με τους όγκους να παραμένουν υποτονικοί έναντι της προ-πανδημίας με πωλήσεις 4,1% κάτω από τον Φεβρουάριο του 2020», επεσήμανε η Σαμάνθρα Φίλιπς, συνεργάτης της McKinsey & Co.

Τα στοιχεία ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες, που θα ευχαριστήσουν την Τράπεζα της Αγγλίας μετά την απόφασή της να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, σύμφωνα με τον Νιλ Μπίρελ, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton. Όπως εξήγησε, η εικόνα της οικονομίας είναι η αναμενόμενη με βάση τα τελευταία δεδομένα, με την Τράπεζα να περιμένει να δει τον αντίκτυπο της επιτοκιακής πολιτικής της.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,51% στις 452,70 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,46% στις 15.499,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,82% στις 7.156,51 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,10% στις 7.685,18 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,51% στις 28.566 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,49% στις 9.500,95 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,13% στις 6.171,21 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα