Τα επιτόκια… τρομάζουν το πετρέλαιο- Πτώση άνω του 1%

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν πάνω από 1 δολάριο την Τρίτη (21/5), επεκτείνοντας τις απώλειες λόγω της πιθανότητας ο πληθωρισμός των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση των καταναλωτών και της βιομηχανίας.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ υποχώρησαν κατά σχεδόν 1% τη Δευτέρα μετά τις δηλώσεις αξιωματούχων της Federal Reserve

ότι περιμένουν περισσότερα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

«Οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση οδήγησαν σε πωλήσεις καθώς η προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Fed έγινε πιο μακρινή», δήλωσε ο αναλυτής Τοσιτάκα Ταζάβα.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα έχει διάρκεια, ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικλ Μπαρ είπε ότι η περιοριστική πολιτική χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι θα «χρειαστεί λίγος χρόνος» για να βεβαιωθεί η κεντρική τράπεζα ότι η επιβράδυνση της αύξησης των τιμών είναι βιώσιμη.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed έδειξαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως οι αγορές.

Πάντως, η αγορά φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την πολιτική αβεβαιότητα σε δύο μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, και πιθανός διάδοχος του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή, ενώ ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανέβαλε ένα ταξίδι στην Ιαπωνία λόγω της υγείας του πατέρα του, του βασιλιά.

«Η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να στερείται σημαντικών ανοδικών ή πτωτικών επιρροών για να ωθήσει τις τιμές από το τρέχον στενό εύρος, το οποίο έχει εδραιωθεί από τις αρχές Μαΐου», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια της Vanda Insights.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στην προσφορά από τον ΟΠΕΚ+, τα μέλη του οποίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν την 1η Ιουνίου για να καθορίσουν την πολιτική παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εάν θα παραταθούν οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς ορισμένων μελών κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να επεκτείνει ορισμένες εθελοντικές περικοπές εάν η ζήτηση δεν αυξηθεί, είπαν στο Reuters άτομα με γνώση του θέματος.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,39% στα 78,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,39% στα 82,55 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,855% στα 32,675 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 2.431,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,42% στα 31,96 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,20% στα 5,1405 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0857 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2708 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8543 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ_ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
ta-epitokia-tromazoun-to-petrelaio--ptosi-ano-tou-1.htm
Τυχαία Θέματα