Συνολάκης: Τα τρία σενάρια από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
Ο καθηγητής Κ. Συνολάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αναφέρθηκε στα τρία επικρατέστερα σενάρια για την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης, ενώ πρόσθεσε ότι: «Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι όλων των κατασκευών».
Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι έλεγχοι δεν πρέπει να γίνουν μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στα γειτονικά νησιά, γιατί άμα γίνει ένα σεισμός
Μιλώντας στους βουλευτές-μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης είπε ότι υπάρχουν 3 δυνατά σενάρια:
Το πρώτο σενάριο είναι «η σεισμική δραστηριότητα να μειωθεί σταδιακά όπως είχε γίνει το 2011-12 και να μην γίνει τίποτα. Προφανώς είναι το σενάριο που όλοι θέλουμε να δούμε». Το δεύτερο σενάριο είναι «η σεισμικότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κύριο σεισμό». Σε αυτή την περίπτωση, συνέχισε ο κ. Συνολάκης, «κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει ένα τσουνάμι και θα πρέπει να υπολογίσουμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος..» Όπως παρατήρησε ο κ. Συνολάκης, το 1956, το τσουνάμι δεν είχε σκοτώσει κανένα στην Ελλάδα διότι ήτανε έξι το πρωί και ο κόσμος ήταν έξω.. Ήταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα. Φανταστείτε τώρα, να γίνει κάποια στιγμή, που έχουμε κόσμο στις παραλίες. Προειδοποίησε, δε, ότι όπως έχουμε δει σε πολλά μέρη του κόσμου, ακόμα και σε πολύ μικρά τσουνάμι, υπάρχουν στροβιλισμοί που δημιουργούνται στα λιμάνια και αυτό θα είναι ένα πρόβλημα στην ναυσιπλοΐα. [. . .] Ας ελπίσουμε ότι το “112”, αυτό το ζήτημα θα μπορέσει να το χειριστεί και να σας δώσει μία έγκαιρη προειδοποίηση». Το τρίτο σενάριο είναι η είσοδος μάγματος, η οποία, ή θα οδηγήσει σε μία έκρηξη του ηφαιστείου, ή στην δημιουργία ενός υποθαλάσσιου «ηφαιστειακού κώνου». Ο καθηγητής εξήγησε ότι «όλα τα ηφαίστεια από κάπου ξεκινάνε. Όλος ο ηφαιστειακός χώρος μεταξύ της Ίου, της Αμοργού, της Ανάφης, και της Σαντορίνης έχει αρκετούς παλιούς κώνους ηφαιστείων, [. . . ] Υπάρχει ένας «ασκός» που είναι γεμάτος με μάγμα και τροφοδοτεί με φλέβες – μικρούς σωλήνες, οι οποίοι φτάνουν στην επιφάνεια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή την πιθανότητα είναι πολύ μικρή, «αλλά επειδή ακριβώς έχουμε τόσο έντονη σεισμικότητα σε ένα σημείο, θυμίζει πάρα πολύ τι έγινε στο νησί του Μαγιότ το 2018, όπου σε μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ένα καινούριο υποθαλάσσιο ηφαίστειο και είχε μία υποθαλάσσια έκρηξη».Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, το μόνο «παρήγορο» στο σενάριο του ηφαιστείου, είναι ότι «συνήθως τα ηφαίστεια δίνουν προειδοποίηση. . . Αυξάνεται η σεισμικότητα προτού υπάρξει κάποια έκρηξη, οπότε φαντάζεται κανείς ότι θα έχουμε καιρό να το αντιμετωπίσουμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Συνολάκης στις βλάβες που μπορεί να επιφέρουν τυχόν πλημμύρες, ιδιαίτερα σε παλαιά σπίτια που είναι χτισμένα με «άψητα τούβλα» προσθέτοντας: «Όταν αρχίζει και ανεβαίνει η πλημμύρα, και κρατήσει περίπου πάνω από δύο ημέρες, το σπίτι αρχίζει να λιώνει.. Αυτό το θέμα πρέπει να αναδειχθεί. Πρέπει να δούμε ποια σπίτια είναι φτιαγμένα με αυτό τον τρόπο. . . Διότι κινδυνεύουν οι άνθρωποι».
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για παρανομίες σε κατασκευές στη Σαντορίνη, αλλά και την αυξημένη οικιστική πυκνότητα στο νησί, ο κ. Συνολάκης είπε: «Πολλές φορές είναι και λίγο “μάτσο” να μην ακολουθείς, ειδικά τον οικοδομικό κανονισμό. Αυτός υπάρχει κυρίως, όχι για να περιορίσει τους ανθρώπους για κάποιο αυθαίρετο λόγο. Υπάρχει ακριβώς για λόγους ασφαλείας. Για να μην υπάρχει φερειπείν, αυτό που άκουσα νωρίτερα ότι [. . .] είναι πέντε φορές μεγαλύτερη η οικιστική πυκνότητα στην Σαντορίνη. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό το νούμερο, αλλά στην Καλντέρα επάνω.. και να έχεις κάνει και παρανομίες.. Είναι, είναι η στιγμή, που όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουνε κάνει παρανομίες, πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ. Να έχουνε μηχανικούς να ελέγξουν τις κατασκευές τους, διότι είναι και το σπίτι τους. Γιατί αν δεν προσέξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Αυτή είναι η στιγμή, που πρέπει να γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι όλων των κατασκευών. Όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στα γειτονικά νησιά. Γιατί άμα γίνει ένα σεισμός δεν ξέρουμε που θα είναι οι μεγαλύτερες επιταχύνσεις».
#Κ_ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ #Σαντορίνη #σεισμοί #σενάρια #ηφαίστειο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι διευκρίνισε ο Παπαθανάσης
- Τι ψηφίζουν οι νέοι στη Γερμανία;
- Harry Potter: Ποιος ηθοποιός θα γίνει ο νέος Dumbledore στη σειρά του HBO;
- Ιορδανία: Υποδοχή… 7 χιλιομέτρων για τον Αμπντάλα μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ
- Τα εισοδήματα των Ελλήνων δεν φθάνουν έως το τέλος του μήνα
- Kακοκαιρία Bora: Σε 18,7 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων
- Τι έφερε το νέο ρεκόρ στο ΧΑ και πού ποντάρει η Ευρώπη
- H COSMOTE θωρακίζει τις τηλεπικοινωνίες στις Κυκλάδες
- Χρ. Σταϊκούρας: Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις και πόροι στις μεταφορές την επόμενη προγραμματική περίοδο
- Η ΕE ενέκρινε ενίσχυση 111,7 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη Motor Oil για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- Συνολάκης: Τα τρία σενάρια από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη
- Τραμπ- Μασκ: Διαλύουν το Δημόσιο και καταγγέλλουν τo «αριστερό» Reuters
- H COSMOTE θωρακίζει τις τηλεπικοινωνίες στις Κυκλάδες
- Μασκ: Επιδιώκει την κατάργηση υπηρεσιών της κεντρικής αμερικανικής κυβέρνησης
- Τέμπη: Απειλές κατά της ζωής των Κλάπα και Αδειλίνη
- Ποιους θέλει ο Πούτιν στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας με την Ουκρανία
- Κρυπτονομίσματα: Ήπια άνοδος μετά τις απώλειες ελέω πληθωρισμού ΗΠΑ
- ΚΚΕ-Κωνσταντοπούλου: Μία κόντρα γεννιέται με… τις αριστερές γροθιές υψωμένες
- Ουκρανικό: Το σχέδιο Τραμπ θα κοστίσει $3 τρισ. στην Ευρώπη
- Επίθεση στο Μόναχο: Ερευνώνται πιθανά ισλαμιστικά κίνητρα του δράστη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Harry Potter: Ποιος ηθοποιός θα γίνει ο νέος Dumbledore στη σειρά του HBO;
- Ευρωαγορές: Σε νέα υψηλά το κλείσιμο των συναλλαγών της Πέμπτης
- Tουρκία: Πρόστιμο στην Adidas για δερμάτινα παπούτσια, μέρος των οποίων ήταν από δέρμα χοίρου
- Π. Μαρινάκης: Να υψώσουμε τείχος προστασίας στους δικαστικούς λειτουργούς
- Κεραμέως για αναδρομικά σε συνταξιούχους: Η απόφαση του ΑΕΔ δεν αλλάζει νομικά τίποτα
- Συνάντηση Μητσοτάκη - Φίτο: Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων στο επίκεντρο
- Σταϊκούρας: Περισσότερες επενδύσεις και πόροι στις μεταφορές
- Ισραήλ-Γάζα: Αισιόδοξες ενδείξεις για συνέχιση της εφαρμογής της εκεχειρίας
- Πραγματογνώμονες: Δεν υπήρξε ύποπτο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία - 'Ενσταση ακυρότητας
- Λίβανος: Κατηγορηματικό «όχι» στην αξίωση του Ισραήλ για παραμονή των στρατευμάτων του σε πέντε τοποθεσίες