Συνεχίζεται η κατρακύλα για την τουρκική λίρα

13:38 6/8/2020 - Πηγή: Reporter

Προς νέο ιστορικό χαμηλό οδεύει την Πέμπτη η τουρκική λίρα, η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 2,8% έναντι του δολαρίου, καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στην τουρκική οικονομία κορυφώνονται.

Το τουρκικό νόμισμα διολισθαίνει στο 7,269 έναντι του δολαρίου, δηλαδή πολύ κοντά στο επίπεδο των 7,27 λιρών ανά δολάριο, που είναι το ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στη χώρα, το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι πολιτικές πιέσεις για τόνωση της ανάπτυξης μέσω της πιστωτικής επέκτασης συνεχίζουν να τροφοδοτούν

τις πιέσεις στο εγχώριο νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμό, υπακούοντας στην οικονομική στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία στρατηγική που έχει ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα δεκάδες δισεκατομμύρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να περιορίσει την κατρακύλα της λίρας.

Οικονομολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν την Τουρκία ότι οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε γενικευμένη κρίση, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει σε ισχυρή ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ έκανε την Τρίτη λόγο για ισχυρές πιέσεις προς την τουρκική λίρα και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα και να σταματήσουν την τρομακτική πιστωτική επέκταση, καθώς η διαρκής πτώση της λίρας κάνει φτωχότερους τους Τούρκους πολίτες και δυσκολεύει την αποπληρωμή των χρεών.

Μόνο χθες, Τετάρτη, οι κρατικές τουρκικές τράπεζες φέρονται να δαπάνησαν πάνω από 1 δις. δολάρια για να υπερασπιστούν την τουρκική λίρα όμως δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την πτώση άνω του 2% έναντι του δολαρίου.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤΟΥΡΚΙΑδολαριοιστορικό χαμηλόΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα