Συνεχίζει τις «υψηλές πτήσεις» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει σήμερα (29/5) το Χρηματιστήριο Αθηνων, μπαίνοντας ολοταχώς στη νέα εβδομάδα με βλέψεις για νέα υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,62% στις 1.228,41 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 21,12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE πραγματοποιεί σημαντική άνοδο 1,08% στις 3.009,21 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει το μεγαλύτερο «άλμα» κατά 1,47% στις 1.016,41

μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών ολοκλήρωσε μια εβδομάδα «όνειρο» την Παρασκευή (26/5), καθώς, με «καύσιμο» το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, έκλεισε σε νέο υψηλό 9 ετών και συγκεκριμένα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουλίου του 2014, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 1.242,82 μονάδες.

Από τη μία το στέρεο πολιτικό σκηνικό μετά τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών και από την άλλη, η συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει ένα «δίχτυ ασφαλείας» για το επενδυτικό κοινό, που προβαίνει σε πιο τολμηρές κινήσεις.

Η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, έχει μετατρέψει πλέον σε βεβαιότητα τις προσδοκίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, με τους διεθνείς οίκους να θεωρούν ότι το σενάριο αυτό είναι εφικτό μέχρι τον Οκτώβριο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά σε πρωινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η επενδυτική βαθμίδα «δεν αφορά μόνο τους οικονομολόγους αλλά θα μας δώσει ανάσες γιατί θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και θα πρέπει να ανταποκριθούν οι τράπεζες.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κρίνονται και σε έναν βαθμό ελέγχονται. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό δανεισμό θα μπορούσε να προσφέρει οφέλη στους πολίτες. Ελπίζω ότι θα είναι πιο γαλαντόμες στα επιτοκια καταθέσεων και στις προμήθειες που είναι υψηλές».

Παράλληλα συνεχίζεται το μπαράζ θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων τριμήνου για τις εισηγμένες, με την Premia να ανακοινώνει κέρδη προ φόρου 3,5 εκατ. και αυξημένα έσοδα.

Ανοδικά οι διεθνείς αγορές

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για το ότι θα επιτευχθεί τελικά η πολυπόθητη συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, κάτι που τελικά έγινε, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία του αμερικανικού κράτους.

Να σημειωθεί πως λόγω αργίας η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή.

Μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας ακολούθησαν διαφορετικές τάσεις, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον Nikkei να «εκτοξέυεται» πάνω από 1%.

Αντίστοιχη πορεία καταγράφεται και στις ευρωαγορές στο άνοιγμα της συνεδρίασης με το επενδυτικό κοινό να εφησυχάζεται από την επίτευξη της συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ΑLPHA BANK καταγράφει σημαντική άνοδο ύψους 2,08%, η ΕΤΕ (+0,78%), η EUROBANK (+1,56%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1,14%).

Αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι μετοχές της ΑΒΑΞ (+2,41%), της ΕΛΙΝ (+3,18%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+1,03%), του ΟΠΑΠ (+0,68%) και της ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+8,08%).

Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της DIMAND (-1,21%), των ΕΛΠΕ (-1,69%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-1,20%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-0,23%) και της FRIGOGLASS (-1,92%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα