Συναγερμός για το φυσικό αέριο- Ξεκινούν απεργίες στην Αυστραλία

10:18 8/9/2023 - Πηγή: Reporter

Οι εργαζόμενοι στα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή (8/9), αφού οι συνομιλίες μεσολάβησης μεταξύ των συνδικάτων και του ενεργειακού κλάδου έληξαν χωρίς συμφωνία, δυνητικά διαταράσσοντας την παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας προμήθειας.

Η Αυστραλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο και οι κύριοι αγοραστές της βρίσκονται στην Ασία. Η διαμάχη για τους μισθούς και τις συνθήκες

εργασίας στις επιχειρήσεις Chevron's Gorgon και Wheatstone είχε υποστηρίξει τις βρετανικές και ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, καθώς οι έμποροι φοβούνται ότι οι χαμηλότερες προμήθειες από την Αυστραλία θα εντείνουν τον ανταγωνισμό για άλλες πηγές υπερψυκτικού καυσίμου.

Τα συνδικάτα είχαν πει ότι οι στάσεις εργασίας που θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 11 ώρες επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 13:00 ώρα Περθ (05:00 GMT) και αναμένεται να διαρκέσουν έως τις 14 Σεπτεμβρίου.

Μια απεργία δύο εβδομάδων συνολικά θα μπορούσε στη συνέχεια να ακολουθήσει εάν η συνεχιζόμενη διαφωνία για τους μισθούς και τους όρους παρέμενε ανεπίλυτη.

Ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν άνοδο, με τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, να ενισχύονται 4,793% στα 34,325 ευρώ η μεγαβατώρα.

ΑυστραλίαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟLNG
Keywords
Αναζητήσεις
synagermos-gia-to-fysiko-aerio--xekinoun-apergies-stin-afstralia.htm
Τυχαία Θέματα