Συμβούλιο Ευρώπης: Ζητά δίκαιες διαδικασίες στην καταπολέμηση του ντόπινγκ!

Με σύσταση, που ενέκρινε σήμερα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι η καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό, απαιτεί δίκαιες διαδικασίες, με σεβασμό της ανάγκης προστασίας της ιδιωτικής ζωής ενός αθλητή, συμπεριλαμβανομένων της φήμης και των πληροφοριών που σχετίζονται με την υγεία του.

Η σύσταση, που απευθύνεται προς τα κράτη μέλη, έχει στόχο την ενίσχυση των αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρέπει να διέπουν τις διαδικασίες κατά του ντόπινγκ στον αθλητισμό, διασφαλίζοντας ότι οι βασικές διασφαλίσεις του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων εφαρμόζονται πλήρως στις διαδικασίες κατά του ντόπινγκ.

Η σύσταση αναγνωρίζει τις βασικές αρχές της «δίκαιης δίκης», δηλαδή την ανεξαρτησία της έρευνας και τις αρμόδιες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ακρόασης και αποτελεσματικής υπεράσπισης, καθώς και την αρχή της δημόσιας ακρόασης και την αναγκαιότητα δημοσίευσης αποφάσεων.

Αυτές οι βασικές αρχές είναι προσαρμοσμένες στην ιδιαιτερότητα του αθλητισμού και της καταπολέμησης του ντόπινγκ. Το κείμενο βασίζεται στο έργο που επιτελέστηκε από την Επιτροπή Αντιντόπινγκ, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τον Παγκόσμιο Κώδικα κατά του Ντόπινγκ.

«Πολεμάμε το ντόπινγκ στον αθλητισμό για να διασφαλίσουμε το δίκαιο παιχνίδι. Η καταπολέμηση του ντόπινγκ απαιτεί επίσης δίκαιες διαδικασίες. Οι δίκαιες διαδικασίες απαιτούν ανεξαρτησία έρευνας, με πειθαρχικά όργανα και όργανα προσφυγής πραγματικά ανεξάρτητα και απαλλαγμένα από συγκρούσεις συμφερόντων. Αναγνωρίζοντας τη συνάφεια του δημόσιου ελέγχου, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η αρχή της δημόσιας ακρόασης και η δημοσίευση των αποφάσεων. Οι συνεισφορές από τον WADA, τις οργανώσεις αθλητών, το αθλητικό κίνημα και διάφορους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ζωτικής σημασίας στη διαδικασία σύνταξης. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Σύσταση θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού στην αθλητική δικαιοσύνη», τόνισε ο Πρόεδρος της Ad Hoc Ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής πρόσβασης των αθλητών στη δικαιοσύνη και τη δίκαιη δίκη Anders Solheim.

«Αυτό το πρωτοποριακό κείμενο υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει ο Οργανισμός μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου στον αθλητισμό που βασίζεται στις αξίες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μια μοναδική πλατφόρμα για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και αθλητικών οργανώσεων, θα αναπτύξει τώρα δραστηριότητες με τα κράτη μέλη του για να διασφαλίσει την προοδευτική εφαρμογή αυτής της σύστασης. Στοχεύουμε στη βελτίωση του συστήματος, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, σεβόμενοι παράλληλα την αυτονομία και την αυτοδιοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Bjørn Berge.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Συμβούλιο ΕυρώπηςΝΤΟΠΙΝΓΚ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα