Συμβούλιο Ευρώπης-FRA: Προστατέψτε τα παιδιά στα ευρωπαϊκά σύνορα

Μια νέα κοινή έκδοση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (FRA), περιγράφει τα σχετικά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Ευρώπης, που ισχύουν για τα παιδιά.

Η έκδοση, με τίτλο «Παιδιά στη μετανάστευση: Θεμελιώδη δικαιώματα στα ευρωπαϊκά σύνορα», συνοψίζει τις κύριες διασφαλίσεις του ευρωπαϊκού δικαίου όπως ισχύουν για τα παιδιά μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Καλύπτει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

(ΕΣΔΑ) και το δίκαιο της ΕΕ.

Οπως αναφέρεται, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν την είσοδο αλλοδαπών στην επικράτειά τους.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, κατά την άσκηση του συνοριακού ελέγχου, τα κράτη πρέπει να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή την ηλικία τους, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου.

Τα παιδιά χρειάζονται επιπλέον προστασία, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτα με ειδικές ανάγκες. «Υπάρχει αυξημένη ανάγκη προστασίας των παιδιών που φτάνουν στα σύνορά μας, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ή χωρισμένων παιδιών, και εκείνων των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου, βίας και κακοποίησης.

Αυτό το τρίτο κοινό καθοδηγητικό σημείωμα στοχεύει να στηρίξει τις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της συνοριακής αστυνομίας, να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με πλήρη σεβασμό των προτύπων μας για την αποτελεσματική υποστήριξη και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων τη στιγμή που φθάνουν στα κράτη μέλη μας», λέει η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες, Leyla Kayacik.

«Οι αρχές και οι συνοριοφύλακες έχουν το νόμιμο καθήκον να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των παιδιών μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στα σύνορά μας. Αυτός ο πρακτικός οδηγός θα πρέπει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά προστατεύονται καλά και οι υπάλληλοι έχουν καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα των παιδιών», λέει ο απερχόμενος διευθυντής του FRA Michael O'Flaherty, του οποίου η θητεία έληξε στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Η νέα δημοσίευση βασίζεται στις προηγούμενες κοινές σημειώσεις: Θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα (Μάρτιος 2020). και ευρωπαϊκά πρότυπα για ένδικα μέσα, μηχανισμούς καταγγελιών και αποτελεσματικές έρευνες στα σύνορα (Ιούλιος 2021).

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#Συμβούλιο_Ευρώπης #Ευρωπαϊκά_σύνορα #προστασία_παιδιών #ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ_ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ_ΕΝΩΣΗΣ #Ανθρώπινα_δικαιώματα #μετανάστευση
Keywords
Αναζητήσεις
symvoulio-evropis-fra-prostatepste-ta-paidia-sta-evropaika-synora.htm
Τυχαία Θέματα