Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα και στις ΗΠΑ

Ήπια ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (12/7), με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ εντός της ημέρας.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των κερδών με 1%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούν 0,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης

blue chip έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης 0,7% υψηλότερα, με τις μετοχές των κατασκευών και των υλικών να ηγούνται των κερδών.

Η μέτρηση του πληθωρισμού θα είναι καθοριστική για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάιο και 3,1% σε ετήσια βάση. Ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και 5% σε ετήσια.

Τα στοιχεία Ιουνίου για τον δείκτη τιμών παραγωγού ανακοινώνονται την Πέμπτη.

Πίσω στην Ευρώπη, η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε την έκθεση χρηματοπιστωτικής της σταθερότητας.

Σε αυτή αναφέρει ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω της συμπίεσης του υψηλότερου κόστους δανεισμού και του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Σημειώνει ακόμα ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ασφαλέστερη θέση από ό,τι πριν από την οικονομική κρίση, με χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών που δαπανάται για πληρωμές στεγαστικών δανείων και μικρότερο ποσοστό επιχειρηματικών δαπανών που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους .

«Οι υψηλότερες πληρωμές τόκων για δάνεια σημαίνουν ότι ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τις πληρωμές τους. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους να αντιμετωπίσουν κάποιες ζημίες οι τράπεζες», ανέφερε η Τράπεζα.

«Ωστόσο, οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανθεκτικές και είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια περίοδο υψηλότερων επιτοκίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, έχουν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα για να απορροφήσουν τις ζημίες», συμπλήρωσε.

Αν και οι τράπεζες δεν έχουν δει ακόμη αύξηση στους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων, η Τράπεζα είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της θα εισχωρήσουν σταδιακά στην οικονομία. Ως εκ τούτου, ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (12/7), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,57% στις 454,30 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,63% στις 15.894,85 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,75% στις 7.275,78 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,76% στις 7.338,54 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,67% στις 28.256 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ανεβαίνει 0,31% στις 9.359,27 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,38% στις 5.946,22 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα