Στουρνάρας: Η απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους

«Η Γερμανία θα προσπαθήσει να βρεθεί μια πολιτισμένη και διπλωματική λύση» δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο εκδήλωσης του «Κύκλου Ιδεών» που διοργάνωσε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αντικείμενο την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σε σχέση

με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ το 2015.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ενώ διακυβεύονται δύο βασικές αρχές, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή συνοχή και ενότητα».

«Η πρώτη αρχή αφορά την νομική προσέγγιση της απόφασης. Η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου αμφισβητεί επί της ουσίας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2018, ότι το PSPP είναι σύννομο. Ποιο δικαστήριο - το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, δηλαδή ένα εθνικό δικαστήριο, ή το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) - έχει το προβάδισμα σε θέματα που αφορούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα; Επειδή η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δημιούργησε μεγάλη αβεβαιότητα, το ζήτημα της νομικής υπεροχής πρέπει να επιβεβαιωθεί. Η δεύτερη αρχή αφορά την ανεξαρτησία της ΕΚΤ», διευκρίνισε

Ο Διοικητής της ΤτΕ είπε στη συνέχεια ότι «πιστεύω πως δεν ισχύει η κριτική του Γερμανικού Δικαστηρίου ότι η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με το PSPP δεν είναι καλά θεμελιωμένη. Αντίθετα, δεδομένης της πληθώρας του σχετικού διαθέσιμου υλικού, πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή η κριτική ήταν μάλλον απροσδόκητη».

Ο Γιάννης Στουρνάνας, εκτίμησε, πάντως, πως στο τέλος της ημέρας «θα βρεθεί μια λύση για να μην υπάρχουν συνέπειες βαθιές όχι μόνο στη νομισματική πολιτική, αλλά και αλλού…» και τόνισε ότι «Η ΕΚΤ πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει το σχεδιασμό και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, φροντίζοντας για την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Δείτε τη συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Βασίλη Σκουρή, πρώην Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣΤτΕΓερμανία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στουρνάρας, Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου,stournaras, germanikou syntagmatikou dikastiriou