«Στοπ» στον φρενήρη ρυθμό της Wall Street

Νωθρή συνεδρίαση ήπιων μεταβολών, αλλά και με ένα νέο ρεκόρ, ήταν η σημερινή (22/1) για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί, καθώς επικρατεί ο φόβος της αναζωπύρωσης της πανδημίας και των νέων lockdown λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να ολοκληρωθεί με μικτά πρόσημα για τη Wall Street.

Οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής απέναντι στις προοπτικές του φιλόδοξου πακέτου τόνωσης, που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος των

ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το οποίο φαίνεται ήδη να βρίσκει εμπόδια. Κι αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες, ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικάνων έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη ενός ακόμη πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, και μάλιστα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που πρότεινε ο Μπάιντεν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% στις 30.996,98 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,32% κλείνοντας στις 3.840,72 μονάδες. Από την άλλη, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 13.543,06 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας «πιέζει» το πετρέλαιο

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές πετρελαίου, οδηγώντας σε πτώση σε επίπεδο εβδομάδας το αμερικανικό αργό, μετά την απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, η αναζωπύρωση κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και την νοτιοανατολική Ασία δημιουργεί ανησυχίες για την βραχυπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,4 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιανουαρίου. Αντίθετα, την Πέμπτη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) είχε ανακοινώσει ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6 εκατ. βαρέλια στην εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαρτίου έχασε 86 cents ή 1,6% και έκλεισε στα 52,27 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψε απώλειες 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαρτίου, έχασε 69 cents ή 1,2% για να κλείσει στα 55,41 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,6% για την εβδομάδα.

Χρυσός: Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη από τα μέσα Δεκεμβρίου

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, αν και το πολύτιμο μέταλλο είχε την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου έχασε 9,70 δολ. ή 0,5% και έκλεισε στα 1.856,20 δολ. η ουγγιά, έχοντας αγγίξει στα χαμηλά ημέρας τα 1.836,30 δολ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 1,4%. Πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα κερδών μετά από τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 30 σεντς ή σχεδόν 1,2% και έκλεισε στα 25,556 δολ. η ουγγιά, ενώ ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 0,6% στα 3,626 δολ. η λίβρα.

ΗΠΑπακέτο τόνωσηςμετάλλαξη κορονοϊούlockdownΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςΑναζωπύρωσηΜπάιντεν
Keywords
Τυχαία Θέματα