Στον αερα η έκτη δόση...

Νέος εκβιασμός Βρυξελλών...ζητούν μετ΄επιτάσεως έγγραφες εγγυήσεις.Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, την ώρα που τα περιθώρια που έχουν τα Δημόσια ταμεία είναι ασφυκτικά, για την πληρωμή των λειτουργικών τους αναγκών.

Η μη παροχή έγγραφων εγγυήσεων από τη Νέα Δημοκρατία για την εφαρμογή των μέτρων θέτει ακόμη ένα εμπόδιο στην ήδη επί διμήνου καθυστερημένη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Από τις Βρυξέλλες
έγινε γνωστό ότι χωρίς τις δεσμεύσεις δεν θα γίνει Eurogroup ή τηλεδιάσκεψη στις 17 Νοεμβρίου και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να το συγκαλέσει, καθώς οι χώρες μέλη εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις. Την ίδια ώρα κοινοτικοί παράγοντες έθεσαν θέμα και για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, επισημαίνοντας ότι ο χρόνος μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου είναι λίγος. Σε ό, τι αφορά τις γραπτές δεσμεύσεις πάντως, υπήρχαν και φωνές στην Κομισιόν που έλεγαν την Τρίτη, ότι θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Την ίδια ώρα τα αποθέματα στερεύουν και η καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου κινδυνεύει να τιναχθεί κυριολεκτικά στον αέρα. Ήδη καμπανάκι κινδύνου για το θέμα χτυπούν οι διοικήσεις των ταμείων, καθώς η μία μετά την άλλη, επισημαίνουν πως η έκτη δόση είναι απαραίτητη για την καταβολή των συντάξεων του Δεκεμβρίου, αλλά και των αυξημένων μισθολογικών αναγκών του Δημοσίου προς το τέλος της χρονιάς.

Όπως όλα δείχνουν, οι εισροές από την έκτακτη εισφορά δεν ανέτρεψαν την απογοητευτική πορεία που καταγράφουν τα έσοδα, με την οικονομία να δείχνει πλέον ανήμπορη να αποδώσει αυτά που συμπεριελήφθηκαν στους στόχους του Μνημονίου, με το ταμείο να μην μετρά πάνω από 700 εκατ. ευρώ μόλις δύο εβδομάδες πριν την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου.

Η κατάσταση στα δημόσια ταμεία επιδεινώνεται και από τη μείωση που εξακολουθούν να εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα. Τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 7% και η «μαύρη τρύπα» έφτασε στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον τελευταίο στόχο του ΥΠΟΙΚ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κυρίως της παράτασης που χορηγήθηκε για τις πληρωμές των εισφορών.

Σε όλη αυτή την περίοδο, στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου η κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Δημοσίου γίνεται με τα εισπραττόμενα έσοδα, αλλά επειδή οι δαπάνες είναι υψηλότερες των εσόδων χρησιμοποιούνται με φειδώ και τα ταμειακά αποθέματα τα οποία στο τέλος του Αυγούστου ήταν 4,8 δισ. ευρώ, αλλά σήμερα κινούνται στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο τη δεδομένη στιγμή πληρώνει χρήματα μόνο για για την κάλυψη μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, επιχορηγήσεις ταμείων για την καταβολή συντάξεων και πληρωμές τόκων του χρέους και χρεολυσίων.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εάν δεν εκταμιευθεί η 6η δόση έως τα μέσα Δεκεμβρίου, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών, ενώ είναι βέβαιο ότι οι πληρωμές προς τρίτους (ασφαλιστικά Ταμεία, επιχορηγήσεις φορέων κ. λπ.) θα «παγώσουν». Σ' αυτήν την προοπτική θα πρέπει να τεθεί υπόψιν και οι λήξεις εντόκων γραμματί
Keywords
νεα δημοκρατια, εκτακτη εισφορα, νέα, βρυξέλλες, παπαδημος, λύση, μνημονιο, ελλαδα, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, εισφορα αλληλεγγυης, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, λουκας παπαδημος, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, νεος παπας, χωρες, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, οικονομια, ωρα, εβδομαδες, βρυξέλλες, γινει, γινεται, δημοσιο, δειχνει, εγινε, εγγραφες, ευρω, ιδια, υπηρχαν, λύση, μειωση, σηριαλ, τριτη, φειδω, χρονος, εφαρμογη
Τυχαία Θέματα