ΑΑΔΕ: Ψάχνει «μαύρο χρήμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά

Στο μικροσκόπιο βάζει τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά η ΑΑΔΕ με τις δύο νέες μονάδες της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα οι ελεγκτές σε δυο νέα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου στις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας, αξιοποιώντας και το Μητρώο ιδιοκτησίας που θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο

θα περάσουν από “κρησάρα” τις μεταβιβάσεις σε μια προσπάθεια να δουν εάν κρύβεται πίσω από τις αγοραπωλησίες διακίνηση «μαύρου χρήματος» μέσα από τις εικονικές δηλώσεις.

Μέσω διασταυρώσεων, δηλαδή, από τις φορολογικές δηλώσεις, καταθέσεις κτλ, το Ε9, το Κτηματολόγιο, θα ελεγχθεί εάν τα χρήµατα για τις αγορές ακινήτων δικαιολογούνται. Επίσης, οι δύο διευθύνσεις θα ελέγχουν όσους απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον ειδικό φόρο ακινήτων, από τον φόρο γονικής παροχής (εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία), αλλά και τους συµβολαιογράφους ως προς την ορθή εφαρµογή της νοµοθεσίας στις µεταβιβάσεις.

Με χρήση, επίσης, της τεχνολογίας και του «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» που θα με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2024 και όπου θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό και σε περίπτωση εκμισθούμενων ακινήτων τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών, θα γίνει προσπάθεια ρεαλιστικής αποτύπωσης δεδομένων για την ακίνητη περιουσία “υπόπτων” φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται, ότι από τον Μάρτιο του 2021, όταν τέθηκε σε λειτουργία το myPROPERTY, πραγµατοποιήθηκαν µε µετρητά, εν µέρει ή εν όλω, περισσότερες από 84.000 πωλήσεις ακινήτων.

Στόχος των δύο νέων ειδικών μονάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα ξεκινήσουν στις 22/4 και 13/5 αντίστοιχα, είναι η στενότερη παρακολούθηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων με διασταυρώσεις σε όλα τα στάδια από την αγορά και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ειδικά αν πρόκειται για κτίσμα εκτός αντικειμενικού συστήματος μέχρι την υποβολή του Ε9 και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής έμφαση θα δοθεί στα ακίνητα που άλλαξαν χέρια με μετρητά, στις επαναλαμβόμενες γονικές παροχές και δωρεές καθώς το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει για μία φορά, στους ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στο νέο φορολογικό πλαίσιο για τις μισθώσεις μέσω Airbnb ακόμη και στους συμβολαιογράφους οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημειώνεται ότι οι αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι:

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).

Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.

Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.

Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.

Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών.

Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.

Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).

Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.

Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.

Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).

Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.

Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Γιώργος Αλεξάκης

#ΑΑΔΕ #ακίνητα #μετρητά #αγοραπωλησίες
Keywords
Τυχαία Θέματα